Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

Güncelleme Tarihi:

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2022 10:07

Sıla Yolu’na çıkmadan önce aracınızın plaka ceza sorgulamasını mutlaka yapın. Araç plakanıza ait geçmiş dönemlere ait cezanız varsa ödeme yapmadan Türkiye’den çıkışınıza izin verilmiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE yazısını görünce herkesi bir heyecan dalgası kaplar. Türk Bayrağı’nı görünce bütün yol yorgunluğu unutulur. Artık vatan topraklarındasınız. Sevdiklerimizle beraber güzel bir iznin hayali ile bir sene bekledik. Şimdi özlem giderme zamanı. Koronavirüs salgını sonrası karayolu ile Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda herhangi bir kısıtlama veya bildirim zorunluluğu yok. Türkiye genelinde hastanelerde maske takma zorunluluğu dışında bir yasak kalmadı. Siz yine de tedbirli olun. İzin boyunca “Her şeyden önce sağlık” diyerek hijyen kurallarına dikkat edin.
Türkiye seyahatiniz öncesinde yaşadığınız ülkede plaka ceza sorgulamanızı mutlaka yapın. Geçtiğimiz senelerde başlanan uygulamayla Türkiye’den çıkışlarda plaka ceza sorgulaması yapılıyor. Araç plakanıza ait cezanız varsa ödemeden Türkiye’den çıkışınıza izin verilmiyor. Geçmiş döneme ait veya araç başkasının üstüne kayıtlı iken ödenmemiş cezanız var ise bunu ödemeniz gerekiyor. Artan cezalar ve gecikme zamları ile birlikte bu miktar yüksek meblağları bulabilir. Araç plakası ceza sorgulamalarınızı Türkiye interaktif vergi dairesinin https://ivd.gib.gov.tr internet adresinin yabancı plakalı araç ödemeleri bölümünden öğrenebilirsiniz. Otoyol ve köprüler ceza sorgulamanızı ise www.webihlaltakip.kgm.gov.tr adresinden veya e-devlet bilgilerinizden sorgulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

SADECE HGS GEÇERLİ
Türkiye’de otoyol ve köprü geçişleri bu seneden itibaren sadece HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ile yapılabiliyor. OGS kartları artık geçerli değil. Sadece az sayıda otoyolda gişelerde nakit ödeme kabul ediliyor. Eğer HGS kartınız yoksa sınır kapılarındaki veya oto yol üzerindeki satış noktalarından kartınızı hemen alın. Eğer temin edemiyorsanız 15 gün içerisinde HGS kartınızı alır ve para yüklemesi yaparsınız geriye dönük ceza uygulaması olmuyor.

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

Haberin Devamı

TRAFİK KURALLARINA UYUN
Türkiye’nin her köşesine otoyol veya bölünmüş devlet karayolları ile kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bununla beraber kontroller de oldukça artmış durumda. Sabit ve seyyar radarların yanı sıra, hız koridoru uygulaması ve gişeler arası mesafe ve süre kontrolü yapılmakta. Türkiye’de hız sınırı konusunda yeni düzenlemeye gidildi. Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da uygun görüşüyle birlikte 1 Temmuz’dan itibaren otomobiller için otoyollarda yeni hız sınırı uygulamasına başlanacak. Bu tarihten itibaren Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde- Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut olan 120 kilometre/saat olan hız sınırı 10 kilometre/saat artırılarak 130 kilometre/saate, Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate çıkarılacak. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldığında 120 kilometre/saat olan hız sınırı, 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate yükseltilecek. 1 Temmuz’da başlayacak uygulama kapsamında otoyollarda trafik işaretlemelerine yönelik çalışmaların da devam ettiği belirtildi. Gidiş gelişli yollarda 90 kmh. Yerleşim alanlarında ise 50 kmh. Öncelikle kendi güvenliğinizi düşünerek kurallara uygun araç kullanın. Hız limitlerine riayet edin. Emniyet kemerinizi takın. Sevdiklerinizi, kendinizi veya başkalarını tehlikeye atmayın. Geç olsun ama güç olmasın. Yoldaki gecikmeler unutulur fakat acılar unutulmaz.

Haberin Devamı

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

ÖN BEYAN
Türkiye’ye girişlerde ön beyan uygulaması bu sene de devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın www.uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/ linkine tıklayarak ön beyan işlemlerinizi yapabilirsiniz. Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda ön beyan yaparak araç geçiş sürelerinizi yarı yarıya azaltabilirsiniz. Giriş ve çıkış işlemleri öncesi evraklarınızı önceden hazırlayın. Yanlış veya eksik evrak zaman kaybına neden olabilir.

VEKALET VE YEŞİL KART
Başkasının adına veya firma adına kayıtlı araçların Türkiye’ye girişlerinde vekalet beyan edilmesi şart. Firma sahibi o anda aracın içinde olsa bile yetkili makamlardan firma kaşesi ile alınmış vekaletname zorunlu. Uluslararası araç sigorta belgesi yeşil kartınızı önceden kontrol edin. Avrupa’daki bazı sigorta firmaları Türkiye’yi ‘yeşil kart’ kapsamına almıyor. Bazı firmalar ise sadece Türkiye’nin Avrupa yakasını kabul ediyor.

Haberin Devamı

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

HAFTA ARASINI TERCİH EDİN
Kapıkule Sınır Kapısı’nda görüştüğümüz Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ile diğer yetkililer, Türk sınır kapılarının izin dönemine hazır hale getirildiğini belirterek, Avrupalı Türklere güzel ve huzurlu bir tatil dönemi dilediler. Yetkililer, yaz aylarında artan yolcu trafiği nedeniyle gerekli hazırlıkların ve takvilerin yapılması sonucunda giriş ve çıkış işleşleri ile bekleme sürelerinin en aza indirileceğini vurgulayarak şunları söylediler: “Vatandaşlarımız gerekli evraklarını ve kişiye özel belgelerini önceden hazırlamalı. Koronavirüs salgını sonrası bu sene giriş ve çıkışlarda rekor bir artış bekliyoruz. Artacak bu talebi karşılamak için gerekli tedbirleri aldık ve düzenlemeleri yaptık. Vatandaşlarımıza, hafta sonları yerine hafta arası günlerde sınır kapılarımızda olacak şekilde planlama yapmalarını tavsiye ederiz. Ayrıca, sosyal medya ve internet sitemizdeki güncel bilgileri ve canlı yayınları takip etmelerinde fayda var.”

Haberin Devamı

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

Türkiye’ye beş kapıdan giriş ve çıkış yapılmakta. Bulgaristan sınırındaki kapılar, Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy. Yunanistan sınırındaki kapılar ise İpsala ve Pazarkule. Kapıkule 12 giriş ve 12 çıkış peronu ile Avrupa’nın en büyük sınır kapısı durumunda. İpsala ise 3 giriş ve 3 çıkış peronu ile hizmet vermekte. Türkiye otoyol ve köprülerinde bu seneden itibaren sadece HGS kartları gecerli. Eski OGS kartlarını sistem tanımıyor.

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

 

Türkiye sınır kapılarında bu sene yoğunluk ve bekleme süreleri oluşabilir. Koronavirüs salgını sonrası ve artan uçak biletleri fiyatları nedeniyle yolcu giriş ve çıkış sayısında rekor beklenmekte.

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

Artan sınır ticareti ile beraber her gün çok sayıda Yunan ve Bulgar vatandaşı da Türkiye’ye giriş-çıkış yapıyor. Hafta sonları bu yoğunluğun daha da artması sebebiyle Türk sınır kapılarından geçiş yapmak için hafta arası günleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Ceza sorgulamanızı yapın, sınırda HGS alın

185 GÜNE DİKKAT
Yurt dışında ikâmet eden vatandaşlarımız, beraberlerinde getirdikleri taşıtlarını iki yıl süre ile Türkiye’de bırakabiliyor. Dikkatli olun, mevzuattaki kişiye özel bazı maddeler mağduriyetlere yol açabiliyor. Eğer emin değilseniz e-devlet şifresizle durumunuzu sorgulayabilirsiniz. Yasa, emekli olanlar ve olmayanlar için değişik mevzuatlar içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!