Çeyrek asırlık küslük bitti!

Güncelleme Tarihi:

Çeyrek asırlık küslük bitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 12:22

Bir zamanlar Alman Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) iki güçlü ismi olan eski Başbakan Gerhard Schröder ile en yakın arkadaşı ve Federal Maliye eski Bakanı Oskar Lafontaine 24 yıl sonra barıştı. İkilinin, Lafontaine’in Saarland’daki evinde gizlice bir araya geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

STERN dergisi, buluşmanın mayıs ayında gerçekleştiğini yazdı. 1999 yılında siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle birbirlerinden kopan iki siyasetçinin yaklaşık 24 yıl sonraki buluşmasında eşleri So-yeon-Schröder Kim ile Sahra Wagenknecht’in de olduğu belirtildi. Ancak dergi, iki siyasetçinin eski günleri anmak ve geçmişteki tartışma konularını ele almak için uzun süre baş başa kaldığını da yazdı. Güncel siyasi konuları da görüşen ikili, mayıs ayındaki ziyaretten sonra telefonlaşmaya da başladı. 79 yaşındaki Schröder, cumartesi günü 80 yaşına girecek olan Lafontaine için Stern dergisinde yayımlanan bir de doğum günü mektubu kaleme aldı. Schröder, “Sevgili Oskar” diye başlayan mektubunda, “Bir kez daha, benden daha hızlısın. Bu yıl 16 Eylül’de 80 yaşında olacaksın. Ben ise ancak gelecek yıl 7 Nisan’da 80 yaşında olacağım. 80. doğum gününü içtenlikle kutluyorum!”.

Haberin Devamı

‘HATALAR VE KARIŞIKLIKLAR’
Schröder, mektubunda geçmiş dönemdeki ayrılıkların da bir kenara bırakılması gerektiğini belirterek, “Yıllar boyunca Theodor Fontane’nin deyimiyle ‘hatalar ve karışıklıklar’ oldu. 80 yaşına girmek, eski sürtüşmelerin tarihe karışması için kesinlikle bir sebep. Ve zor zamanlarda bile onlarca yıllık dostluğun için teşekkür ederim! Hayatının yeni yılında sana her şeyin en iyisini, mutluluk ve sağlık diliyorum” dedi. Gerhard Schröder’in ilk başbakanlığı döneminde Maliye Bakanı olan Oskar Lafontaine’le arası, 1999 yılında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle açıldı. Bu ayrılık siyasi arenada büyük yankı uyandırmıştı.

‘İKİ İSİM ARASINDAKİ SAVAŞ’
Partinin en güçlü iki ismi arasındaki güç mücadelesi, 1998 federal seçimlerinden sonra giderek büyüdü. İkili, seçim kampanyası sırasında her ne kadar birlikte görünse de seçimden sonra partinin yönü ve genel başkanlığı konusunda aralarında bir savaş patlak verdi. Hükümetin kurulmasından 163 gün sonra siyasi çekişmelerin ardından Schröder’in galip geleceği kesinleşti. Oskar Lafontaine, 11 Mart 1999 gönderdiği mektupla hem bakanlığı bıraktı hem de partiden ayrılık sürecini başlattı. Lafontaine’in Schröder’e yönelik son iletişimi gönderdiği mektuptaki şu cümleler oldu: “Sayın Şansölye, Federal Maliye Bakanlığı görevimden istifa ediyorum. Saygılarımla, Oskar Lafontaine.”

BAKMADAN GEÇME!