CDU’dan ihraç kararı

Güncelleme Tarihi:

CDU’dan ihraç kararı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2023 16:03

Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), aşırı sağcı söylemleri nedeniyle eleştirilerin hedefi olan parti üyesi Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) eski Başkanı Hans-Georg Maassen’in ihraç işlemlerini başlatma kararı aldı.

Haberin Devamı

CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK), 12 Şubat’a kadar tanıdıkları süre içinde istifa etmeyen Maassen’in partide yeri olmadığı görüşünü yinelerken, ihraç sürecinin resmen başlatılacağını açıkladı. Maassen, kısa bir süre önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda politik-medya ortamında Almanya’da beyazlara karşı spesifik bir ırkçılık sergilendiğini ve Almanya’nın geberip gitmesinin arzu edildiğini ileri sürmüş, verdiği bir demecinde de kırmızı-yeşil (SPD-Yeşiller) ırk doktrininin beyazları adi bir ırk olarak gördüğü ve bu nedenle Arap ile Afrikalı erkeklerin ülkeye getirildiğini söylemesi yoğun tepki çekmişti. BfV’de aktif görev yaptığı döneminde sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yöneticileriyle görüşüp onlara partinin BfV tarafından izlenmemesi için tavsiyelerde bulunduğu ve tüyo verdiği de ortaya çıkmıştı. Ayrıca eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya’nın Chemnitz kentinde 2018 yılında Suriye ve Iraklı üç sığınmacının bir Alman vatandaşını bıçaklayıp öldürmesi üzerine bölgedeki aşırı sağcıların önlerine gelen yabancılara saldırdıkları ve sürek avına çıktıkları suçlamalarını “Elde bu yönde delil yok” diyerek inkâr etmesi de tepkiyle karşılanmıştı.
Partiden ihraç sürecinin başlatılması kararına rağmen Maassen’in gönüllü olarak istifa etmemesi halinde ihracının yıllarca süreceğine dikkat çekildi. SPD’li Thilo Sarrazin’in 2009 yılında başlatılan partiden ihracının ancak 2020 yılında gerçekleştiği hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!