‘Bu hükümet gitmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu hükümet gitmeli’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 16:00

Passau’da düzenlenen geleneksel ‘Kül Çarşambası’ etkinliğinde konuşan CSU Genel Başkanı Markus Söder, “Bu hükümetin işi bitti” derken erken seçim talebini yineledi. Sağ popülist AfD’nin göçmen kökenlileri sınır dışı planlarını sert bir dille eleştiren Söder, mahkemenin faşist denilmesine izin verdiği AfD’li Björn Höcke’ye “İyi yolculuklar Moskova’ya” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller’den oluşan ‘trafik lambası koalisyonu’na (kırmızı-sarı-yeşil) tepkiler artarken, erken seçime gidilmesi sesleri de yükselmeye başladı. Karnavaldan sonra gelen ve ‘Kül Çarşambası’ veya ‘Küllü Çarşamba’ olarak nitelenen ilk çarşamba gününde, daha ziyade Almanya’nın Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde düzenlenen geleneksel etkinliklerde her zaman olduğu gibi partiler arasında yine karşılıklı suçlamalar yaşanırken, erken seçim de gündeme geldi. Bavyera’nın Passau kentinde Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) düzenlediği etkinlikte yapılan konuşmalarda SPD’li Olaf Scholz başbakanlığındaki koalisyon hükümetine ağır suçlamalarda bulunuldu. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, “Bu hükümetin şansı vardı, ama bitti. Bu hükümet Almanya’yı çıkmaza sürüklüyor. Bu hükümetin işi bitti. Trafik lambası gitmeli. Erken seçime gidilmeli. Erken seçim yolu açılmalı” görüşünü vurguladı.

Haberin Devamı

‘YEŞİLLER’LE ORTAKLIK YOK’
“Kardeş Parti” Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Friedrich Merz, tercihlerinin FDP olduğunu, ancak SPD ve Yeşiller’le ortaklık yapabileceklerini söylerken, Söder “Yeşiller’le ortaklık yok” dedi. Yeşiller’in belirli ideolojiler peşinde olduğunu belirtirken, “Yeşiller, iktidar olma yetisine sahip değiller. Yeşiller’le dün ortaklık etmedik, bugün de yarın da etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. “Benim yerim Bavyera” dediği halde, 2021 yılında yapılan genel seçim öncesi başbakan adayı olacağını ilan eden, ancak ‘kardeş parti’ Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) karşı çıkması üzerine vazgeçmek zorunda kalan Markus Söder, hükümetin nükleer enerjiden feragat, yeni Kalorifer Yasası, düzensiz göç ve Yurttaş Parası politikasını sert bir dille eleştirdi. “Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralı kapatan hükümet Fransa’dan nükleer enerji satın alıyor. Doğaya daha zararlı maden kömürü enerjisine destek veriyor” derken, hükümetin sosyal yardım nitelikli Yurttaş Parası uygulamasını da sert bir dille eleştirdi. Yurttaş Parası’nda yapılan yüzde 24 artış nedeniyle asgari ücretle çalışan yüzbinlerce insanın çalışmak yerine devlet yardımıyla geçinmeyi düşündüğüne işaret eden Söder, “Çalışan insanlar, çalışmayanlardan daha fazla para almalı” dedi.

‘Bu hükümet gitmeli’

Haberin Devamı

ÇİFTE VATANDAŞLIK İPTALİ
CSU lideri, hükümetin herkese çifte vatandaşlık yolunu açan Modern Vatandaşlık Yasası’nı da eleştirdi. “Bugün Almanya’daki gösterilerde hilafet sloganları atılıyor. Hilafet rejimi isteyenler var. Biz özgür bir ülkeyiz. Ama buna izin verilemez. Demokrasiyle bağdaşmayan rejim isteyen çifte vatandaşlara bu ülkede yer olmamalı” derken, “İktidar geldiğimizde bu yasayı iptal edeceğiz” açıklamasında da bulundu.

MOSKOVA’YA İYİ YOLCULUKLAR
Markus Söder, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Almanya’nın NATO’yu terk etme politikasını da sert bir dille eleştirdi. “NATO’yu terk etmek, Almanya’yı çökertir” diyen Söder, AfD’li bazı politikacıların da katıldığı bir toplantıda göçmen kökenli milyonlarca Alman vatandaşının da sınır dışı edilmesinin, hatta bir Afrika ülkesine sürgün edilmesinin görüşülmesine de ateş püskürdü. “Bu ülkede milyonlarca göçmen kökenli işçi, usta, mühendis, mimar, doktor, sağlık personeli, öğretmen, iş insanı var. Ülkemizin bugünkü refah düzeyine ulaşmasına bu insanlar çok önemli katkılarda bulundular, bulunuyorlar. Bu insanlara teşekkür borçluyuz” dedi. AfD’nin Rusya güdümlü olduğunu dile getirirken, Alman mahkemelerin ‘faşist’ denilmesine izin verdiği AfD Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Björn Höcke’ye “Höcke, iyi yolculuklar Moskova’ya” dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

YEŞİLLER’İN ETKİNLİĞİ İPTAL
Yeşiller’in Baden-Württemberg eyaletine bağlı Biberach kentinde düzenlemeyi planladığı ‘Kül Çarşambası’ etkinliği iptal edildi. Etkinliğin düzenleneceği kapalı salona giden yollar sabahın erken saatlerinden itibaren traktörlerine binerek yollara düşen çiftçiler tarafından bloke edildi. Ayrıca salonun girişine de pislik boşaltıldı. Polisin devreye girmesi üzerine organizatörler, Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang ile Federal Besi ve Tarım Bakanı Cem Özdemir’in konuşma yapmalarının öngörüldüğü etkinliği iptal ettiler.

‘Bu hükümet gitmeli’

SPD VILSHOFEN’DE
Hükümet ortakları SPD ile FDP de Bavyera’da ‘Kül Çarşambası’ etkinlikleri düzenledi. Pasau yakınlarındaki Vilshofen’de SPD’nin düzenlediği etkinlikte Eş Başkan Lars Klingbeil ile partinin Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Maria Noichl konuşmacı olarak katıldı. FDP’nin Bavyera’nın Dingolfing kentinde düzenlediği etkinlikte de partinin Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Marie-Agnes Strck-Zimmermann konuştu.

‘Bu hükümet gitmeli’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!