‘Bu hükümet Almanya’yı savaşa sürüklüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu hükümet Almanya’yı savaşa sürüklüyor’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 11:49

Almanya’da Sol Parti’den ayrılan 9 Federal Meclis milletvekilinin desteğiyle kendi adını taşıyan ‘Birlik Sahra Wagenknecht-Sağduyu ve Adalet’ (BSW) partisini kuran Sahra Wagenknecht, iktidardaki SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetini çok sert bir dille eleştirdi.

Haberin Devamı

8 Ocak’ta resmen kurulan ve dün (cumartesi) Berlin’de ilk kuruluş kurultayı yapılan BSW’nin Eş Başkanı Sahra Wagenknecht, hükümetin Almanya’yı krize, hatta savaşa sürüklediğini ileri sürdü. “Almanya’nın yeni bir politikaya ihtiyacı var. Bu hükümet gitmeli. Vatandaşın sorunlarına çözüm bulamayan, hatta vatandaşın sorunlarından habersiz olan bu hükümete halk güvenini yitirmiştir” diyen Wagenknecht, “Avrupa’nın en aptal hükümeti” olarak nitelendirdiği Olaf Scholz hükümetini sağ popülist Almanya için Alternatif’i (AfD) güçlendirmekle suçladı. Wagenknecht, “Milyonlarca emeklinin ne kadar emekli aylığı aldığını bilmeyen, insanların bu yükün altından kalkıp kalkamayacağını düşünmeden ‘Kalorifer Yasası’nda ısrar eden bu hükümetin yanlış politikaları aşırı sağı güçlendirmektedir” diye konuştu.

‘Bu hükümet Almanya’yı savaşa sürüklüyor’

Sahra Wagenknecht, Amira Mohamed Ali

Haberin Devamı

‘MERZ DE DURDURAMAZ’
BSW lideri, asgari saat ücretinin 14 Euro’ya yükseltilmesini, silahlanmaya ve Ukrayna’ya silah gönderilmesine son verilmesini istedi. Wagenknecht ayrıca CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in de Almanya Başbakanı yetisine sahip olmadığı görüşünü savundu. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre sağ popülist AfD’nin oy oranını Almanya genelinde yüzde 23’lere, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde yüzde 37’lere yükselttiğine dikkati çeken Wagenknecht, aşırı sağcıları Merz’in de durduramayacağını söyledi. BSW Eş Başkanı Amira Mohamed Ali de ancak yeni politikalarla Almanya’da sorunların üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi. Amira Mohamed Ali, iktidara talip ve bu görevi üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

‘Bu hükümet Almanya’yı savaşa sürüklüyor’

Sahra Wagenknecht, Oskar Lafontaine

ADAYLAR BELİRLENDİ
Berlin’deki kurultayda diğer yöneticiler de belirlenirken, Shervin Haghsheno, Friederike Benda ve Amid Rabieh Genel Başkan Yardımcısı, Lukas Schön Genel Sekreter, Ralph Suikat ise Sayman seçildi. 400’e yakın üyenin katıldığı kurultayda haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılacak BSW adayları da belirlendi. Daha önceki yıllarda da Sol Parti’den AP milletvekili seçilen Fabio De Masi, yıllarca Düsseldorf Anakent Belediye Başkanı olarak görev yapan ve eski SPD’li Thomas Geisel aday listesinde ilk sıralarda yer aldı. Sol Parti’den 2009 yılında Türkiye kökenli ilk Duisburg Belediye Başkanı seçilen Erkan Kocalar da BSW AP milletvekili aday listesindeki 20 isim arasında 7’inci sırada yer aldı.

 

BAKMADAN GEÇME!