‘Bu darbe fantezisidir’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu darbe fantezisidir’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 17:05

Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Alman çiftçilerin protesto gösterileri sırasında aşırı sağcı grupların Nazi döneminin aşırı milliyetçi sloganları atılmasına, bazı traktörlere idam sehpası yerleştirilmesine sert tepki gösterirken, bu ve benzer davranışların protesto özgürlüğü ile ilişkisi olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

HABECK, sosyal medya hesabında paylaştığı ‘Ulusa Çağrı’ mesajında, ortalıkta darbe fantezileri dolaştığına dikkat çekerken, yasal demokratik gösterilerin son dönemlerde çığrından çıktığını söyledi. Bakan Habeck, “Aşırı güçlerin toplumu güvensizliğe sürüklemesine göz yummamalıyız. Bu ve benzer davranışları görmezden gelemeyiz. Darbe fantezileri demokratik devletimizi yok etmeyi hedeflemektedir ki buna seyirci kalamayız” dedi. Robert Habeck bu sözleriyle Weimar Cumhuriyeti’nin sonunu getiren Nazi dönemiyle paralellik kurdu. Geçen hafta tatil dönüşü bindiği vapurun çiftçiler tarafından limana yanaşmasının engellenmesi nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kalan Habeck, “Traktörlere idam sehpaları yerleştirilmesi, traktörlerle binalara saldırılması kabul edilemez. Bunun özgürlükle ilgisi olamaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bu darbe fantezisidir’

HÜKÜMET BİNALARI ÖNÜNDE GÖSTERİLER
Brandenburg eyaletinin başkenti Potsdam’da göstericiler traktörlerle hükümet binasının önü ve çevresini bloke ederken, olay çıkmasına meydan vermemek için polisler müdahale etmedi. Brandenburg’un Cottbus ve Havel kentlerinde ise sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yanlıları traktörlerle yolları ve caddeleri bloke ettiler. Lausitz’de de AfD yandaşları otomobillerine binip klakson çalarak caddelerde tur attılar. Lausitz kent merkezinde düzenlenen mitingde de aşırı sağcı Max Schreiber, “Halk biziz” sloganları atarak ve “Bir gün gelecek vatan hainleri mahkeme önünde hesap verecekler” diyerek katılımcıları kışkırttı.

‘UYANIK DAVRANMALIYIZ’
Saksonya Anayasa Koruma Teşkilatı Sözcüsü Patricia Vernhold, göstericilerin arasına aşırı sağcıların katılmasının kendileri için bir sürpriz olmadığını söyledi. Vernhold, “Aşırı sağcılar halkın gelecek korkularını tetikleyip demokrasiye ve demokratik kurumlara güveni iyice sarsmak istiyorlar. Uyanık davranmalıyız” uyarısında bulundu. Bavyera’nın başkenti Münih’in kent merkezinde traktörlü çiftçilerin yanı sıra kendilerine destek veren 8 bine yakın kişi dev bir gösteri yaptı. Göstericiler arasında aşırı sağcıların bulunduğu ve zaman zaman “Bu hükümet defolup gitsin” diye slogan attıkları duyuldu.

BAKMADAN GEÇME!