Biz de oy kullanmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Biz de oy kullanmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2023 10:20

Almanya’da genel seçimlere paralel olarak 26 Eylül 2021 tarihinde Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimleri de yapıldı. Daha sandıklar kapanmadan Berlin’deki seçimlerde bir dizi hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Kentteki 2 bin 300 seçim bölgesinin 431’inde ciddi hatalar yapıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Biz de oy kullanmak istiyoruz

BU bölgelerde sandık başı yapanların yeterli oy pusulası olmadığı için saatlerce beklemek zorunda kaldıkları, öfkelenen seçmenlerin dönüp gittikleri saptandı.
Hatta yasal düzenlemelere göre sandıkların saat 18.00’de kapatılması gerektiği halde bu bölgelerdeki sandıklarda saat 21.00’e kadar oy kullanıldığı da.
Tabii bunun üzerine Berlin’de ciddi bir ‘seçim kavgası’ yaşandı.
Yerel seçimlerin iptal edilmesi için Berlin Eyalet Anayasa Mahkemesi’ne başvuranlar oldu.
Berlin’deki genel seçimlerin iptal edilmesi için Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuranlar da oldu.
Federal Meclis geçen yıl kasım ayında hata yapılan seçim bölgelerinde genel seçimlerin tekrar edilmesine karar verdi.
Ancak son kararı Federal Anayasa Mahkemesi vereceği için bu yönde şimdiye kadar somut bir gelişme olmadı.
Berlin Eyalet Anayasa Mahkemesi ise Eyalet Parlamentosu seçimleri ile Berlin genelinde yerel seçimlerin 12 Şubat 2022’de tekrar edilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

YABANCILAR SANDIĞA GİTMEYECEK
İşte tam bir ay sonra Berlin’de halk yeniden sandık başı yapacak.
Ama daha önceki dönemlerde de olduğu gibi halkın hepsi değil.
Aralarında Türklerin de bulunduğu yüz binlerce ‘yabancı’ yine yerel düzeyde bile oy kullanamayacak.
83 milyon 200 bin nüfuslu Almanya’da 22 milyon 300 bin göçmen kökenli insan yaşamaktadır.
Bunlardan 10.5 milyonu Alman vatandaşıdır.
11.8 milyonunun ise Alman vatandaşlığı yoktur.
Almanya’da geçerli yasalara göre, genel seçimlerde sadece Alman vatandaşı olan 18 yaşın üzerindekilerin seçme ve seçilme hakkı vardır.
Baden-Württemberg, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern ve Schleswig-Holstein’da 16 yaş üzeri Alman vatandaşları hem Eyalet Parlamentosu hem de yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
Aşağı Saksonya, Berlin, Kuzey Ren Vestfalya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen’de ise 16-17 yaşındakiler sadece yerel seçimlere katılma hakkına sahiptir.
Bavyera, Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Saksonya ve Saksonya-Anhalt’ta ise 16-17 yaşındakilerin seçme ve seçilme hakkı yoktur.
Alman vatandaşlarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu seçimleri ile yerel seçimlerde, Almanya’da 3 aydan fazla süredir ikâmet eden Avrupa Birliği (AB) vatandaşları da oy kullanma hakkına sahiptir.

Haberin Devamı

DIŞLAMAYA SON VERİLSİN
Evet...
İşte 12 Şubat’ta Berlin’de Eyalet Parlamentosu ve yerel seçimler yapılacaktır.
Eyalet Parlamentosu milletvekillerini seçmek için 18 yaş üstü Alman vatandaşları oy kullanabilecektir.
16 yaş üstü Alman vatandaşları ile AB vatandaşları da belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerini belirlemek için sandık başı yapacaklardır.
3 milyon 645 bin nüfuslu Berlin’de Yüksek Seçim Kurulu’nun son verilerine göre 2 milyon 470 binin üzerinde seçmen vardır.
Berlin’de 3 aydan daha uzun süredir yaşayan 300 binin üzerinde AB ülkesi vatandaşı da belediye başkanlarını ve belediye meclisi üyelerini belirlemek için sandık başı yapıp oy kullanabilecektir.
Ya Türkler?
Bu kentte yıllardır yaşayan ve Alman vatandaşı olmayan on binlerce Türk ile AB üyesi ülke vatandaşı olmayan ‘yabancılar’ ise bu haktan yine mahrum kalacaktır.
Hem de ‘Yasa önünde eşitlik; ayrım yasağı’ başlıklı Alman Anayasası’nın 3’üncü maddesinde, “Bütün insanlar yasa önünde eşittirler. Erkek ve kadınlar eşit haklara sahiptirler. Devlet, kadın ve erkeklerin eşitliğinin gerçekten sağlanmasını özendirir ve var olan dezavantajların giderilmesi için çaba gösterir. Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” denildiği halde.
İşte Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, “Biz de oy kullanmak istiyoruz” diyerek bu ayrımcılığa ve dışlamaya, dışlanmaya son verilmesini istiyorlar.
Tabii Almanya’da politik sorumluluk taşıyanların ve sağduyulu Almanların Alman Anayasası’na saygı göstermelerini de...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!