Biyolojik yaşı belirleyen yeni bir test geliştirildi

Güncelleme Tarihi:

Biyolojik yaşı belirleyen yeni bir test geliştirildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 12:16

İngiltere, İsveç ve ABD’den bilim insanları bir kişinin “biyolojik yaşını” tespit edebilen bir kan testi geliştirdiklerini ve bu testin Alzheimer’ın erken teşhis edilmesinde önemli rol oynayacağını umduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, gen analizi testinin şimdiye dek bir kişinin ne denli sağlıklı yaşlandığına dair en kesin verileri sağlayan yöntem olduğunu belirtti. Araştırmacılar testinAlzheimer’in erken teşhis edilmesini sağlamanın yanı sıra aralarında bir kişinin kronik hastalıklara ve kansere yakalama riskinin ne boyutta olduğunu da göstereceğini söyledi.

Testin hastaların RNA’larını analiz edeceği ve şu anda kullanılmakta olan “biomarker” testlerinden çok daha anlamlı sonuçlar vereceğini ve özellikle sağlıklı kişilerin hastalık riskini ortaya koymada önemli rol oynayacağı belirtildi.

Testi geliştiren ekipten Kings College London’dan profesör James Timmons, konu ile ilgili İngiliz Times gazetesine yaptığı açıklamada bu test sayesinde benzer yaşam tarzlarına sahip sağlıklı insanların neden farklı yaşlarda farklı hastalıklara yakalandığını anlamanın mümkün olacağını söyledi.

Timmons “Yaşlanma süreci çok kompleks olduğu için şimdiye dek bir kişinin yaşıtlarına kıyasla sağlıklı bir şekilde yaşlanıp yaşlanmadığını bilemiyorduk. Güç ve hastalık belirtileri gibi fiziksel kapasiteye işaret eden verileri kullanarak bir kişinin yaşlanma sürecinin kalitesini belirliyorduk. Ancak bu test sayesinde hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce bu değerlendirmeleri yapabileceğiz” dedi.

Araştırmada rol almayan bi çok uzman testin “heyecan verici” olduğunu ancak yaygın olarak kullanılmasına başlanmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!