Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 14:48

İki Almanya’nın birleşmesinin 33’üncü yılı kutlanıyor. Bu yıl kutlamaların merkezi Hamburg oldu. Hamburg’daki kutlamalara Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı.

Haberin Devamı

3 Ekim’de Hamburg’da ‘Alman Birliği Günü’ kutlamaları “Ufukların Açılması” sloganıyla gerçekleştirildi. Kutlamalar, ‘Michel’ kilisesinde bir ayinle başladı ve ardından Elbe Filarmoni’de bir tören düzenlendi. Kilisedeki ayine Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, Başbakan Olaf Scholz, Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Stephan Harbarth, Hamburg Birinci Belediye Başkanı Peter Tschentscher ile yaklaşık bin konuk katıldı. Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşi Bettina Wulff ile eski başbakanlardan Gerhard Schröder ile eşi So-yeon Schröder-Kim de kilisedeki törende hazır bulundu. 2 Ekim’de başlayan kutlamalar kapsamında Jungfernstieg çevresinde 16 eyaletin stantlarının da yer aldığı halk festivali düzenlendi. Festival kapsamında çok sayıda kültürel, siyasi ve gastronomi etkinliği gerçekleştirildi. NDR radyo televizyon kurumunun sahnesinde ise çok sayıda sanatçı sahne aldı.

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor
EŞİTLİK DUYGUSUYLA İLGİLİ
Cumhurbaşkanı Steinmeier, ‘Alman Birliği Günü’ nedeniyle Tagesthmen’e yaptığı açıklamada, doğu Almanların hane halkı gelirlerinin başlangıçta yüzde 60 iken şimdi batıdakilerin yüzde 90’ına ulaştığını belirtti ancak bunun sadece maddi şeylerle ilgili değil, ‘eşit olma duygusuyla’ da ilgili olması gerektiğini kaydetti.
Steinmeier, “Doğuda yaşayan birçok Alman, duyulmadıkları ve görülmedikleri hissine kapılıyor” dedi ve bu nedenle batıda yaşayan Almanların da kendilerine eleştirel bir gözle bakmaları gerektiğini söyledi. Steinmeier, “Doğuda yaşayanların hikâyeleri ortak tarihimizin daha fazla parçası haline gelmelidir” diye konuştu. ‘Doğu-Batı Farklılığı’ başlığı altında, kent-kır farklılığının önümüzdeki yıllarda daha önemli hale geleceğini ifade eden Steinmeier, Doğu Almanya ve Batı Almanya’daki kırsal bölgeler arasındaki benzerliklere dikkati çekti ve bu benzerlikleri şu şekilde sıraladı: “Kırsalda dernekler oluyor ve buralar artık eskisi kadar canlı değil, son barlar da kapandı, okullara ve doktorlara olan mesafeler çok daha uzadı.”

Haberin Devamı

‘KUTUPLAŞMA SIRASI DEĞİL’
‘Alman Birliği Günü’nde düzenlenen merkezi törende konuşan Eyaletler Meclisi Başkanı Peter Tschentscher ise kriz dönemlerinde Almanlara toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. Aynı zamanda Hamburg Birinci Belediye Başkanı olan Tschentscher, konuşmasında barış, demokrasi ve insan haklarına bağlı güçlü bir Avrupa için ancak güçlü ve demokratik bir Almanya’nın sorumluluk alabileceğini söyledi. “Sıra popülizm ve kutuplaşmada değil, kamu ruhu ve işbirliğindedir. Bunun için hepimiz sorumluluk taşıyoruz” diyen Tschentscher, herkesin kendisine ‘buna bir katkıda bulunup bulunamayacağını’ sorması gerektiğini kaydetti. Tschentscher, kriz ve çalkantı dönemlerinde yeni fırsatların farkına varmanın, ‘yeni yollara girmenin, ufuk açmanın’ da önemli olduğunu söyledi ve “Bunun için açıklık, değişime isteklilik ve güven gereklidir” dedi. Belediye Başkanı, Hamburg’un hiçbir zaman bir imparatoru, kralı ya da prensi olmadığından, vatandaşların kaderlerini her zaman kendi ellerine aldıklarını ifade etti.

Birleşmenin 33’üncü yılı kutlanıyor

 

BAKMADAN GEÇME!