Birinci nesil kadınların ‘hayatı roman’

Güncelleme Tarihi:

Birinci nesil kadınların ‘hayatı roman’
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 11:20

1961’de imzalanan ‘İşgücü Anlaşması’yla ya da devam eden yıllarda Almanya’ya gelen kadınların yaşanmışlıklarını anlatan ‘Hayatım Roman’ adlı oyun, Hannover’deki Stadtelzentrum Ricklingen Gençlik Evi’de sahnelendi. Oyunu, Muavin Konsolos Ezgi Ertan Bayram, eyalet eski milletvekili Alptekin Kırcı, sanatçı Ayda Kırcı da izledi.

Haberin Devamı

OYUNUN yazarı ve yönetmeni Banu Çiçek Saygın, Hannover’e ilk geldiğinde ilk kuşaktan birçok kadının buraya geliş ve buradaki yaşamları hakkında bilgi edindiğini söyledi. Saygın, “Oyun, bu anıların sahneye konulmasıyla çıktı. Bir göçmen kadın yazar ve yönetmen, yine göçmen kadınların oynadığı bir oyun. Oyunun sahneye konulmasında Can Arkadaş Derneği’nin katkıları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile MULTITUDE Festivali’nin destekleri için tüm arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim. Türkiye’den erkek işçi göçünün, Almanya’daki ‘Gastarbeiter’ olgusunu oluşturduğu ve bu olguyu tanımladığı varsayımı, göçmen kadınların geçmişinin önemli ölçüde göz ardı edilmesine sebep oldu. Bu tiyatro projesinde, Türkiye’den Almanya’ya misafir işçi olarak göç eden birinci kuşak göçmen kadınların hikâyeleri anlatılıyor, görünür kılınıyor ve onurlandırılıyor. Kadınların kişisel tercihleri, istekleri ve hedefleri ön plana çıkarılıyor. Hikâyelerinde, özellikle zorlukların üstesinden nasıl geldikleri, yardımlaşma ve dayanışma sayesinde nasıl ilerleme kaydettikleri araştırılıyor ve hikâyelerin bu tarafları aydınlatılıyor” dedi. Oyunu çok başarılı bulduğunu belirten Muavin Konsolos Ezgi Ertan Bayram da “Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Haberin Devamı

Birinci nesil kadınların ‘hayatı roman’

Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü mezunu olan Saygın, İstanbul’da birçok farklı tiyatroda oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2015’te ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Saygın, oyunculuğun yanı sıra tiyatro dersleri verdi ve oyunlar yönetti. Saygın, şu anda Schauspiel Hannover bünyesindeki PlayStation projesi kapsamında Türkiye kökenli genç kızlar ile Türkçe ve Almanca tiyatro atölyesi yürütüyor.

Birinci nesil kadınların ‘hayatı roman’

BAKMADAN GEÇME!