Bir türlü gerçekleşmeyen eşitlik

Güncelleme Tarihi:

Bir türlü gerçekleşmeyen eşitlik
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 10:36

Almanya’da kadın sayısı erkek sayısından fazla. Resmi verilere göre eğitimli kadın oranı erkeklerden daha yüksek. Kadınlarda ortalama yaşam beklentisi 83.4, erkeklerde 78.5. Kadınlar bu alanda erkeklerin önünde ancak diğer hiçbir alanda bir türlü önüne geçemiyor. Bırakın önüne geçmeyi eşitlenemiyor bile. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre kadın-erkek şans eşitliğine ancak 131 yıl sonra ulaşılacak. Bu rakam Batılı ülkelerde ise 67.

Haberin Devamı

Bir türlü gerçekleşmeyen eşitlik
‘DÜNYA Emekçi Kadınlar Günü’ olarak da bilinen ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün temeli bundan yaklaşık 167 yıl önce atıldı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve gittiler.
İşverenin emriyle kapılar kitlenerek, çalışanların dışarı çıkmalarına izin verilmedi ve fabrikada çıkan -çıkartılan- yangında 129 kadın işçi yanarak can verdi.
26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Alman sosyalistlerin öncülerinden Clara Zetkin, tekstil fabrikası yangınında yaşamını yitiren kadın işçiler anısına 8 Mart’ın ‘Internationaler Frauentag - International Women’s Day’ (Uluslarası Kadınlar Günü-Dünya Kadınlar Günü) olmasını önerdi.
Ve oy birliğiyle kabul edildi.
İlk kez 19 Mart 1911’de Almanya, Avusturya, Danimarka, İsviçre ve Macaristan’da Dünya Kadınlar Günü kutlandı.
16 Aralık 1977’de de Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü ilan etti.

Haberin Devamı

BAZI YERLERDE RESMİ TATİL
Evet...
Kadın işçiler hareketi ve kadınlara seçim hakkı talebiyle temelleri atılan Dünya Kadınlar Günü, artık dünyanın birçok ülkesinde 8 Mart’ta kutlanmaktadır.
Hatta Çin, Rusya, Vietnam, Polonya gibi bazı ülkelerde 8 Mart resmi tatil günüdür.
Almanya’nın 16 eyaletinden Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde de.
Demokratik rejimlerin hâkim olduğu ülkelerin anayasalarında kadın-erkek eşitliği büyük harflerle yazılıdır.
Bu Almanya’da da öyledir.
23 Mayıs 1949 tarihinde kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesinde, “Bütün insanlar yasa önünde eşittir. Erkekler ve kadınlar eşit haklara sahiptirler. Devlet, kadın ve erkeklerin eşitliğinin gerçekten sağlanmasını teşvik eder ve mevcut dezavantajların giderilmesi için çaba gösterir” denilmektedir.
Ama dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da farklı alanlarda bu sadece kâğıt üzerinde kalmaktadır.

Bir türlü gerçekleşmeyen eşitlik
EŞİTLİK 131 YIL SONRA SAĞLANACAK
Dünya Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum - WEF) verilerine göre, şu andaki küresel gelişmelere göre kadın-erkek şans eşitliğine ancak 131 yıl sonra ulaşılabilecektir.
Aynı verilere göre, Batılı ülkelerde bunun 67, Pasifik ve Doğu Asya ülkelerinde ise ancak 189 yılda gerçekleşeceğinden hareket edilmektedir.
84.6 milyon nüfuslu Almanya’da 42.8 milyon kadın 41.7 milyon erkek yaşamaktadır.
Yani kadın sayısı erkeklerden daha fazladır.
Resmi verilere göre, eğitimli kadın oranı erkeklerden daha yüksektir.
Almanya’da şu anda yüksek öğrenim yapanların yüzde 50.5’i kadındır.
Kadınlarda ortalama yaşam beklentisi 83.4, erkeklerde 78.5’tir.
Kadınlar bu alanda erkeklerin önündedir ama aynı işi yapan kadınlara erkeklere nazaran yüzde 18 daha az ödeme yapılmaktadır.
Borsada işlem gören şirketlerin yönetimlerindeki kadın sayısı hâlâ arzu edilen düzeyde değildir.
Almanya’nın önde gelen 101 şirketinin yönetim kurulundaki kadın yönetici oranı yüzde 21.1, denetleme kurulunda da yüzde 38.1’i geçmemektedir.

Haberin Devamı

FEDERAL MECLİS’TE DE ÖYLE
Demokrasinin kalbi olan 736 sandalyeli Federal Meclis’te 259 kadın, 477 erkek milletvekili vardır.
Yani eşitliğin büyük harflerle yazılı olmasının gerektiği Federal Meclis’teki kadın milletvekili oranı yüzde 31.45’te kalmaktadır.
En az yüzde 50 oranının uygulandığı Yeşiller’li 118 milletvekilinden 70’i, yani yüzde 59.32’si kadındır.
Bu yılın ilk ayında resmen Sol Parti ve Birlik Sahra Wagenknecht (BSW) olarak ikiye bölünmüş olsalar da, 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde 38 milletvekili çıkaran Sol Parti’nin 21 milletvekili, yani yüzde 55.29’u kadındı.
SPD’li 206 milletvekilinden 119’u erkek, 87’si, yani yüzde 42.23’ü kadındır.
FDP’li 92 milletvekilinden 68’i erkek, 24’ü yani sadece yüzde 26.08’i kadındır.
CDU/CSU’lu 197 milletvekilinden 150’si erkek, 47’si, yani sadece yüzde 23’ü kadındır.
Sağ popülist Almanya için Alternatif’li (AfD) 78 milletvekilinden 69’u erkek, sadece 9’u, yani yüzde 11.54’ü kadındır.
BM Kadın Birimi (UN Women) tarafından yayımlanan ‘kadın dostu ülkeler’ raporunda, ilk sıraları İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsveç, İrlanda paylaşmaktadır.
Almanya ilk 10’a bile girememiştir.
WEF’in raporuna göre kadın-erkek eşitliğinde Almanya, İzlanda, Finlandiya, Yeni Zelanda ve İsveç’ten sonra 5’inci sırada yer almaktadır.
Türkiye de 129’uncu sırada.
Bu da ‘yıllardır bir türlü gerçekleşmeyen’ kadın erkek eşitliğinin gerçekleşmesi için Almanya’nın da, Türkiye’nin de daha çok yol katetmeye ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
Tabii diğer ülkelerin de...

 

BAKMADAN GEÇME!