Bir liyakat nişanı da Bavyera’dan

Güncelleme Tarihi:

Bir liyakat nişanı da Bavyera’dan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2023 10:06

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından ‘Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haç’ ile ödüllendirilen, geçen ay da Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin en yüksek liyakat nişanını alan Merkel, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, Bavyera’nın ikinci en yüksek liyakat nişanı ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Helmut Kohl ile eski Cumhurbaşkanları Richard von Weizsaecker ile Roman Herzog’un da aralarında bulunduğu devlet adamları ve politikacılardan sonra Angela Merkel de çeşitli alanlarda yararlılık gösterenlere 1957 yılından beri Bavyera’nın vermekte olduğu en yüksek liyakat nişanının sahibi oldu. Merkel’e ödülünü, Chiemsee’deki Başbakanlık Konutu’nda düzenlenen etkinlikte Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Söder takdim etti. Söder, Almanya’nın 2005-2021 yıllarında başbakanlığını ve 2000-2018 yıllarında da ‘kardeş parti’ Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) genel başkanlığını yapan Angela Merkel’in bu ödülü hak ettiğinin altını çizdi. Daha önceki dönemlerde çeşitli konularda yaşadıkları görüş ayrılıklarına girmeyen Söder, “Tam 5 bin 860 gün, yani 16 yıl başbakanlık yapmak büyük bir başarıdır” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA POLİTİKASINI SAVUNDU
2008 yılında dünya genelinde yaşanan mali krizin yanı sıra Avrupa Birliği’ndeki ‘Euro Krizi’, 2015 yılındaki ‘sığınmacı krizi’ ve son dönemlerinde de pandemiyle mücadelede Başbakan Angela Merkel’in çok zor kararlar alma cesareti gösterdiğini belirten Söder, “Pandemi döneminde, Bavyera’nın yanında yer aldı. İnsanlarımızın hayatını kurtardı” dedi. Söder, Rusya politikası nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Angela Merkel’e sahip çıkarak, “Fukuşima’daki nükleer santral felaketinden sonra Başbakan Merkel enerji tedariki için yeni kaynaklar aramak zorundaydı” diyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğal gaz alanındaki işbirliğini savundu.

Bir liyakat nişanı da Bavyera’dan

Angela Merkel

Böyle bir ödüle layık görülmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Angela Merkel de eski bir Doğu Almanya vatandaşı olarak iki Almanya’nın birleşmesi için yoğun çaba gösteren Bavyera’nın eski politikacılarına da teşekkür etti. Merkel, 1978 yılından, yaşamını yitirdiği 1988 yılına kadar Bavyera Eyalet Başbakanı olarak görev yapan Franz Josef Strauss’u şahsen tanıma olanağı bulamadığından dolayı üzüntü duyduğunu da söyledi.

BAKMADAN GEÇME!