‘Bilge Ana’ için Köln’de mevlit okutuldu

Güncelleme Tarihi:

‘Bilge Ana’ için Köln’de mevlit okutuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 11:11

Almanya’nın Solingen kentinde 1993 yılında Neonaziler tarafından kundaklanan evlerinde 2 kızı, 2 torunu ve bir yeğenini kaybeden ‘Bilge Ana’ Mevlüde Genç, 30 Ekim’de yaşamını yitirmişti. Mevlüde Genç için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii’nde mevlit okutuldu.

Haberin Devamı

MEVLÜDE Ana’nın eşi Durmuş Genç ile aile fertlerinin de katıldığı mevlide, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul milletvekili Zafer Sırakaya, Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Karaarslan, Essen Başkonsolosu Tolga Şimşir, Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz, bölgedeki DİTİB camilerinin din görevlileri ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sevenleri ile cami cemaati katıldı. Köln Merkez Camii din görevlileri Dr. Adem Kemaneci, Gökhan Uygun ve Mustafa Kader ile Duisburg Merkez Camii din görevlisi Niyazi Tok tarafından Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu. Ardından DİTİB Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muharrem Kuzey tarafından merhume Mevlüde Genç dualarla yad edildi.

Haberin Devamı

‘Bilge Ana’ için Köln’de mevlit okutuldu

SABIRLI DURUŞUNU ASLA KAYBETMEDİ
Yaşadığı derin acılara rağmen sağduyu ve sabırlı duruşunu asla kaybetmeyen örnek bir insanı, cefakâr bir anneyi vefatının ardından anmak ve hayır duasında bulunmak üzere bir araya geldiklerini belirten Kuzey, “Çocukları, ciğerpareleri alevler içerisinde can vermesine rağmen, yakmanın, yıkmanın, kin ve nefretin değil, geride kalan o küllerin içerisine yeniden sevgi ve barış tohumları ekmenin sembolü olan Mevlüde annemize gani gani rahmet eyle Allah’ım. Hatalarını ört, kusurlarını sil, günahlarını mağfiret eyle Allah’ım. Makamını cennet, makamını âli eyle Allah’ım. Dünyada ateşle sınanan bu kullarını, cehennem ateşinden azade eyle Allah’ım” diyerek dua etti. Mevlit, Mevlüde Genç için dua edilmesinin ardından kılınan ikindi namazıyla sona erdi. Merhume Mevlüde Genç’in eşi Durmuş Genç ile aile fertleri, cami içinde taziyeleri kabul etti.

‘Bilge Ana’ için Köln’de mevlit okutuldu


BİRÇOK ÖDÜL ALMIŞTI
Sürekli Türk ve Alman toplumunu birbirine yakınlaştıran açıklamalarda bulunan Genç, yıllar önce yaşanan facia karşısında hep itidalli mesajlar vermiş ve birçok ödüle layık görülmüştü. 1996’da Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Genç, 2003’te Friedrich-Ebert-Vakfı’nın Alman-Türk Kültür Haftaları’nda Dostluk Ödülü’ne ve 2015’te de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nişanı’na layık görülmüştü. Genç’in adına her yıl ırkçılıkla mücadele eden kişi veya kurumlara ‘Mevlüde Genç Madalyası’ da veriliyor. Geçen haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın desteğiyle 1993 yılında yaşanan trajediyi ve ailenin yaşadığı acıyı anlatan ‘Bilge Ana - Mevlüde Genç’ belgeselinin galası yapılmış ve aynı isimdeki kitap yayınlanmıştı. Galada konuşan Genç, her zaman olduğu gibi saygı ve hoşgörünün önemini vurgulayarak, şiddet ve nefretten uzak durulması gerektiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

‘Bilge Ana’ için Köln’de mevlit okutuldu

29 Mayıs 1993 tarihinde gerçekleşen ırkçı saldırıda Hülya Genç (9), Gülistan Öztürk (12) ve Hatice Genç (18) olay mahallinde, Gürsün İnce (27) ve Saime Genç (4) ise yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybetmişti. Olaydan sonra yakalanan saldırganlar yargılanmış, 4 aşırı sağcı çeşitli hapis cezaları almıştı. Saldırganların ikisi ise iyi halden serbest bırakılmıştı. 1995 yılında cinayetten suçlu bulunan failler cezalarını çektikten sonra tahliye edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!