Berlin’de yeni kitabını tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de yeni kitabını tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 11:03

Ünlü yazar ve sanatçı Zülfü Livaneli, ‘Der Fischer und der Sohn’ adıyla Almanca olarak da yayınlanan ‘Balıkçı ve Oğlu’ kitabını Almanya’nın başkenti Berlin’de tanıttı. Friedrich Ebert Vakfı’nın (FES) Berlin’deki merkezinde düzenlenen tanıtım etkinliğine kentte yaşayan Türkiye’ye kökenlilerin yanı sıra Almanlar da yoğun ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

EV sahibi konumundaki FES Başkanı ve SPD’nin eski Genel Başkanı Martin Schulz, yıllardır tanıdığı Zülfü Livaneli’nin bu romanında son yıllarda Avrupa da dahil dünyanın birçok kesiminde gündeme yerleşen düzensiz ve kaçak göçü trajik bir biçimde dile getirdiğini vurguladı. Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) doğduğunu ve orada isimleri Türk olan inanlarla birlikte büyüdüğünü hatırlatan Schulz, artık bu insanların ‘buralı’ olduklarını, bu nedenle de dışlamaya da ayrımcılığa da bu ülkede, bu toplumda kesinlikle ve hiçbir biçimde yer olmaması gerektiğini vurguladı.

Berlin’de yeni kitabını tanıttı

Martin Schulz

ABD sınırlarında 160 bine yakın Meksikalının beklediğine işaret eden Schulz, Avrupa’ya ulaşabilmek için birçok insanın yollarda, denizlerde yaşamını yitirdiğini söyledi. Almanya eski Başbakanı Angela Merkel döneminde Türkiye ile yapılan Sığınmacı Sözleşmesi’ni savunan Schulz, “Almanya da Türkiye de dahil hiçbir ülke tek başına bu sorunun üstesinden gelemez” dedi.

Berlin’de yeni kitabını tanıttı
DRAM AĞLATIR, TRAJEDİ TİTRETİR
12 Mart 1971’deki muhtıradan sonra tutuklanan ve 1972 yılında kaçarak İsveç’e yerleşen, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yeniden İsveç’te bir yıl sürgün hayatı yaşayan Zülfü Livaneli, ‘Balıkçı ve Oğlu’ romanından bazı bölümler de okudu. Kendisinin dram değil, trajedi yazdığını söyleyen Livaneli, “Dram ağlatır, trajedi titretir” dedi. Livaneli, Akdeniz’deki balıkçıları, insan kaçakçılığını, hayatta kalabilmek için savaştan kaçarak ölümü bile göze alan ve hatta ölen insanların trajik yaşamlarını anlattığı romanının kendisini de çok duygulandırdığını söyledi. Başta Macaristan olmak üzere bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kapılarını sığınmacılara tamamen kapattığını hatırlatan Livaneli, 5 milyona yakın sığınmacıya kucak açan Türkiye’nin AB’ye tam üye olmayı bazı ülkelerden daha çok hak ettiğini vurguladı.
Berlin’de yeni kitabını tanıttı

Zülfü Livaneli, Martin Schulz, Dr. Zeynep Yanaşmayan, Nalan Sipar

Haberin Devamı

Sunuculuğunu gazeteci Nalan Sipar’ın yaptığı oturumda Martin Schulz, Alman Uyum ve Göç Merkezi (DeZIM) Göç Bölümü Başkanı Dr. Zeynep Yanaşmayan’la birlikte soruları yanıtlayan Zülfü Livaneli, okurları için kitap imzaladı.

Berlin’de yeni kitabını tanıttı

BAKMADAN GEÇME!