Almanyalı Türkler seferber oldu

Güncelleme Tarihi:

Almanyalı Türkler seferber oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2023 11:10

Türkiye’deki deprem felaketinin ardından Almanya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Türkler seferberlik başlattı. Kimisi para bağışı toplarken, kimisi de tekstil ürünlerinden bebek gıda ve malzemelerine kadar acil ihtiyaç malzemeleri topluyor.

Haberin Devamı

MERKEZ üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Türkler yardım seferberliği başlattı. Berlinli sivil toplum kuruluşları tarafından yardım malzemesi toplamak amacıyla 4 farklı merkez oluşturulurken, depremzedeler için sabahın erken saatlerinden itibaren tonlarca yardım malzemesi toplandı. Berlin’deki yardım merkezlerinden biri olan BTMK Müzik Okulu’nda yapılan yardımların ardından okulun bütün odaları, koridorlar, hatta merdiven boşlukları yardım malzemeleriyle doldu. Yeni gelen yardım malzemeleri okulun bahçesinde toplandı. Yardım etmek için gelen yüzlerce genç, gelen yardım malzemelerini, ayırarak farklı farklı kutulara yerleştirdi. Sonra ayrıştırılan yardım paketleri elden ele kamyonlara yüklendi.

Haberin Devamı

‘YARDIMLAR UÇAKLARLA VE TIR'LARLA TÜRKİYE’YE GİDECEK’
Yardım kampanyasına katılan Berlinlilerden Fatoş Yüksel, sabah erken saatlerde deprem haberini alır almaz canla başla seferber olduklarını söyledi. Yüksel, “Berlin’de önemli noktalar belirlendi. O kadar yoğun ilgi var ki, çok mutluyum. Duygusal anlar yaşadık burada ve şunu söyledim, iyi ki Türk’üz, iyi ki Müslüman’ız. Birbirimize karşı çok büyük destek sağladık. Sabahtan beri telefonum susmadı, yardım için ne gerekiyor, ne eksik, nereye getirelim diye sordular sürekli. Yardımlar uçaklarla ve TIR’larla Türkiye’ye gidecek. Konsolosluğumuz da bize destek oluyor. Şu anda bir sürü gönüllü var. Hatta içerisi o kadar dolu ki, yer yok, adım atamıyoruz” dedi. Berlin’deki yardım merkezlerine başta biberonlar, çocuk mamaları, çocuk bezleri, uyku tulumları, battaniyeler, kadın ve erkek giysileri, hijyen malzemeleri ve ilaçlar olmak üzere ihtiyaç duyulabilecek çok çeşitli malzemeler bağışlanıyor.

TDU PARA YARDIMI TOPLUYOR

Berlin’de bir araya gelen Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) üyesi iş insanları biraya geldi. Van depremi ve yaklaşık iki yıl önce İzmir’de yaşanan depremden sonra da yardım kampanyaları başlatan TDU, 10 ilimizi etkileyen deprem için de harekete geçti. Yardımların koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini belirten TDU Başkanı Remzi Kaplan, “Daha önceki tecrübelerimizden yola çıkarak mağdurlara para bağışı yapılmasının en doğru yöntem olduğunu gördük. İzmir depreminden sonra yaptığımız gibi bağışlar için banka hesabı açıyoruz. Toplanan paralar evsiz kalan, ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaştırılacak. İzmir depreminden sonra evlerini kaybeden mağdurların listesini muhtarlardan temin ettik ve TDU olarak tek tek her haneye topladığımız paralardan bağışta bulunduk” dedi. Berlin’de faaliyet gösteren Antik Antakya Derneği Yönetim Kurulu da acil bir toplantı yaparak depremden en çok etkilenen şehirlerin basında gelen Hatay’a yardım kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

BAŞKONSOLOSLUK DEVREDE

Hannover Başkonsolosluğu’nda da STK’lar bir araya geldi. Hannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya başkanlığında Muavin Konsolos Ezgi Ertan Bayram ve ADD Hannover, TWC, FöTEV Nds, TGN, UID, MÜSİAD, DİTİB Eyalet Birliği, Türk Aileler Birliği, İlim İrfan Camii temsilcileri ve THY Hannover Temsilcisi Ahmet Evlice’nin katılımlarıyla depremde meydana gelen yaraları bir ölçüde sarabilmek için nelerin yapılacağı konuşuldu. Deprem hakkında kendilerine ulaşan resmi bilgileri aktaran Başkonsolos Kaya, katılımcılara duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. Kaya, “Eyalet yetkilileriyle görüştüm. Eyalet Başbakanı tüm ülkemize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Ayrıca; Almanya’da eyaletler bazında Türkiye’ye yapılacak yardımlarda en başı çekeceklerini söyledi” dedi. Toplantıya katılan THY Hannover Temsilcisi Ahmet Evlice “Biz, müdürlüğümüzden gelen talimatla elimizden gelen her türlü yardıma hazırız. Şu an yapacağımız yardım ekibi ve ekipmanları ücretsiz gönderebiliyoruz. Yine Türk Aileler Birliği temsilcisi olarak toplantıya katılan Avni Göksu “Geçerli her türlü iş makinelerini kullanabilme ehliyetli birisiyim. Kendim her an hazırım. İş makinesini kullanacak kişiye ihtiyaç varsa, bildirildiğinde anında hazır olduğumu bildirmek isterim” dedi. Toplantıda alınan karara göre, maddi yardımlar devletin belirlediği banka numaralarına kurumlar, kişiler kendileri işlem yapacak, ayni yardımlar başkonsolosluğa devlet kanalıyla gelen ihtiyaç listesine göre toplanacak ve başkonsolosluğun iletişim kurduğu Kızılay ve AFAD yetkililerine ulaştırılacak. Kriz masası görevlileri nelerin, nasıl ve nerede toplanacağını dernekler ve sosyal medya üzerinden yapacağı duyurularla vatandaşları bilgilendirecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!