Berlin’de seçimler yenilenebilir!

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de seçimler yenilenebilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 11:04

Berlin’de geçen yıl yapılan genel seçimlerde bazı seçim sandıklarında yaşanan sorunlar nedeniyle oy verme işleminin yenilenme ihtimali giderek artıyor. Federal Meclis Seçim İnceleme Komisyonu’nun ilk karar taslağına göre yaklaşık 440 seçim bölgesinde yeni bir oylama yapılması öngörüldü. Başkent Berlin’de yaklaşık 2 bin 300 seçim bölgesi bulunuyor.

Haberin Devamı

KOMİSYONUN ilk taslağına göre, en çok Pankow, Mitte ve Reinickendorf ilçeleri etkilendi. Ancak seçim günü yaşanan karmaşadan etkilenen başka ilçeler de bulunuyor. Gözlemcilere göre başkentte seçimlerin tekrarlanmasına ilişkin nihai teklifin karara bağlanması için muhtemelen birkaç hafta geçmesi gerekecek. Bu bölgelerde seçimler yenilense bile seçim sonucu üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmiyor.

YANLIŞ VEYA EKSİK OY PUSULASI
Federal Meclis ve aynı zamanda Berlin Eyalet Parlamentosu için geçen yıl 26 Eylül’de yapılan seçimlere başkentte çok sayıda aksaklık ve organizasyon sorunu damgasını vurmuştu. Yanlış veya eksik oy pusulaları, oy verme merkezlerinin geçici olarak kapatılması ve seçim sandığı önlerinde bazen birkaç saati bulan uzun kuyruklar gündem oldu. Ayrıca, bazı oy verme merkezlerinin oy verme işleminin bittiği akşam saat 18.00’den sonra da açık olduğu ortaya çıkmıştı. Federal Seçim Kurulu Baskani Georg Thiel, mayıs ayındaki ilk değerlendirme toplantısından sonra Berlin’deki ‘seçim organizasyonunun tamamen ve sistematik bir şekilde başarısız olduğunu’ belirterek eleştirmişti. Thiel, 12 seçim bölgesinden altısında seçimlerin tamamen tekrarlanmasını talep etti. Bu da yaklaşık 1200 sandık anlamına geliyor.

Haberin Devamı

İLK OTURUMDA KARAR BEKLENMİYOR
Öte yandan genel seçimlerle aynı gün yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde de ara seçim yapılması mümkün. Ancak bu konudaki karar Berlin Eyalet Anayasa Mahkemesi tarafından alınacak. İlk duruşmanın eylül ayı sonunda yapılacağı açıklandı. İlk oturumda bir karar alınması beklenmiyor. Her iki durumda da ara seçimlerin gerekli olması halinde, her iki seçimin aynı anda mı yoksa ayrı ayrı mı yapılacağı konusu hâlâ açık. Berlin Eyaleti Seçim Kurulu Başkanı Ulrike Rockmann her iki seçeneğin de uygulanabilir bulduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!