Berlin’de sandık başı

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de sandık başı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2023 11:24

Mahkeme tarafından iptal edilen ve pazar günü yapılacak olan Berlin Eyalet Parlamentosu ve yerel seçimlerin çekişmeli geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 26 Eylül 2021 tarihindeki genel seçimlere paralel olarak yapılan ancak birçok seçim bölgesinde yeterli sayıda oy pusulası dağıtılmadığının ve sandıkların yasal düzenlemelerde ön görülenden daha uzun süre açık tutulduğunun ortaya çıkması üzerine mahkeme tarafından iptal eden Berlin Eyalet Parlamentosu ve yerel seçimleri için seçmenler 12 Şubat Pazar günü yeniden sandık başı yapacak. 2.7 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu Berlin’de seçimlerin çok çekişmeli geçmesinin beklendiği belirtilirken, seçmenlerin 2 bin 257 sandıkta oy kullanabilecekleri açıklandı. Berlin Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, gereken önlemlerin alındığına ve bu kez sorun yaşanmasının beklenmediğine yer verildi.

CDU ÖNDE
Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, pazar günü yapılacak seçimlerde en fazla oyu CDU’nun alacağı ortaya çıktı. CDU’nun yüzde 24-26 oy toplayarak seçimlerden ‘en güçlü parti’ olarak çıkmasının, SPD’nin yüzde 18-22, Yeşiller’in de yüzde 17-22 arasında oy almasının beklendiği saptandı. Aynı kamuoyu yoklamalarında Sol Parti’nin yüzde 12, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 10 ve FDP’nin de yüzde 5-6 oy alacağı da belirlendi. 2021’de yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD yüzde 21,4, Yeşiller yüzde 18.9, CDU yüzde 18, Sol Parti yüzde 14.1, AfD yüzde 8 ve FDP yüzde 7.1 oy almıştı. Bu veriler ışığında ‘en güçlü parti’ olarak hükümet kurma görevinin ilk planda CDU’nun hakkı olduğu, ancak partinin Başbakan adayı Kai Wegener haftalar önce Yeşillerle ortaklık etmeyeceklerini ilan ettiği için ‘siyah yeşil koalisyon’ oluşturulmasının mümkün olmayacağı belirtildi. Teorik olarak şu andaki SPD, Sol Parti ve Yeşiller’den oluşan ‘kırmızı, kırmızı, yeşil koalisyon’ hükümetinin devam etmesinin mümkün olduğuna da dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!