Berlin’de ‘Başkan Obama’yla bir akşam’

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de ‘Başkan Obama’yla bir akşam’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2023 10:34

Berlin’de ‘Başkan Obama ile bir akşam’ başlığı altında düzenlenen etkinliğe katılan ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama, kadınların bu dünyayı daha yaşanır hale getireceğini ve daha iyi yöneteceğini söyledi. Obama, toplumsal bölünme ve dezenformasyonun demokrasi için bir tehlike oluşturduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’nin Zürih ve Hollanda’nın Amsterdam kentlerinde düzenlenen etkinliklere katılan ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama, önceki akşam Berlin’e gelerek ‘Başkan Obama ile bir akşam’ başlığı altında Mercedes Benz Arena’da düzenlenen etkinliğe katıldı. Berlin’de bir popstar gibi karşılanan Obama’yı dinlemeye 17 bine yakın kişi geldi. 61 ila 550 Euro arasında satışa sunulan biletler günler öncesinden tükenirken, Obama ile selfie (özçekim) çekimini de içeren özel VIP biletleri 2 bin 500 Euro’dan alıcı buldu.
Ünlü televizyon sunucularından Klaas Heufer-Umlauf’un sunduğu programda bir saat boyunca soruları yanıtlayan Obama, iklim değişikliğinden demokrasiye, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaştan ırkçılığa ve düzensiz göçe yönelik açıklamalarda bulundu. 2009-2017 yıllarında ABD Başkanı olarak görev yapan Obama, iklim değişikliğiyle ilgili olarak, “Benim umudum gelecek nesil. Dünyayı dolaşırken genç insanların oluşturduğu bu neslin zeki, idealist ve yaratıcı olduğunu görüyorum. Ben bu gelecek nesle güveniyorum” dedi. Aynı zamanda yaşı ilerlemiş olanlara da “Bu neslin yolunu açın, engel olmayın” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Berlin’de ‘Başkan Obama’yla bir akşam’

‘KÖPRÜLER KURULMASINDAN YANAYIM’
61 yaşındaki Obama, toplumsal bölünmelerin ve dezenformasyonun -yanlış bilgilendirme- demokrasi için bir tehlike teşkil ettiğine de dikkati çekti. “Bazı gençler TikTok seyrederken gördüklerinin, duyduklarının doğru olduğunu sanıyor. Bu da tehlikeli bir gelişme” derken, özellikle ailelerin çocuklarını bu konuda uyarmalarını önerdi. Obama, Rusya’nın Ukrayna’da haksız yere giriştiği ve sürdürdüğü savaşı eleştirirken, “Hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz” dedi. Aynı zamanda ülkelerin düzensiz göçe karşı önlem almalarını anlayışla karşıladığını belirten Obama, “Ben duvarlar örülmesi yerine köprüler kurulmasından yanayım” diyerek açlıktan, susuzluktan, ölümden kaçan insanlara kucak açılmasını istedi. Obama, sunucunun, “Siz başkanken size haksızlık ettiğinizi söyleyen oldu mu?” sorusuna, “Eşim Michelle’e sorun. Ona göre ben günde 10 haksızlık yapıyorum” yanıtını vererek izleyicileri güldürdü. Kendisinin görevi sırasında önemli pozisyonlara kadınları atamaya özen gösterdiğini ifade eden Obama, “Şayet kadınlara birkaç yıl iktidarda kalma imkânı verirsek, dünyada birçok sorun daha kolay çözülecektir” dedi. Obama, bu sözleriyle ülkeleri kadınların daha iyi yöneteceğini, dünyayı kadınların değiştireceğini ima etti.

Haberin Devamı

MERKEL VE SCHOLZ’LA YEMEK
Obama, etkinliğin olduğu akşam Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’le yemekte buluştu. “Eski dostum” dediği Merkel’le Berlin’in Schöneberg kesiminde bir İtalyan lokantasında buluşan Obama, kalkan balığı yedi. İki eski lider arasındaki sohbet yaklaşık 4 saat sürerken, kendilerine kısa bir süre Merkel’in eşi Prof. Joachim Sauer de eşlik etti. Barack Obama, çarşamba günü de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile başbakanlıkta öğle yemeğinde bir araya geldi.

200 BİN KİŞİ İZLEMİŞTİ
Eski Başkan Obama, 2008 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’e gelerek ilk konuşmasını yaptı. Etkinliği eski Doğu ve Batı Berlin’den ayıran tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlemek istediği halde dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verilmemesi gerekçesiyle buna sıcak bakmadı. Bunun üzerine Obama “Yes we can” (Evet yapabiliriz, başarırız) dediği tarihi konuşmasını Brandenburg Kapısı’na yaklaşık 600 metre uzaklıktaki Zafer Anıtı önünde yaptı. 200 bine yakın kişi bu etkinliğe katıldı. Obama, 19 Haziran 2013 tarihinde ABD Başkanı olarak Berlin’e yaptığı resmi ziyaret sırasında Brandenburg Kapısı önünde on binlerce kişiye hitap ederek hayalini gerçekleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!