Berlin yeni su kaynağı arıyor!

Güncelleme Tarihi:

Berlin yeni su kaynağı arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 11:13

Geçtiğimiz yıllarda yağan yağmur miktarının azlığı ve kömür işletmesinin çalışmalarını azaltması yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip başkentte gelecekte büyük oranda içme suyu sıkıntısına neden olacak. Berlin eyalet hükümeti şimdiden yeni su kaynaklarının araştırılması için 3 milyon Euro’luk bütçe ayırdı.

Haberin Devamı

BAŞKENT Berlin’in en önemli içme suyu kaynağını kentin içinden geçen Spree Nehri ile Havel Nehri oluşturuyor. Berlin’in içme suyunun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan bu su kaynağı, yeraltı sularına sızıyor. Ancak Spree Nehri’nin su seviyesinin yıllardır düşmesi kentin içme suyu tedariki açısından büyük endişe yaratmaya başladı. Uzmanlar, Spree Nehri’ndeki suyun azalmasının en önemli nedeninin son yıllardaki kuraklık olduğunu belirtti. Ayrıca kömür kullanımının azalmasının da suyun azalmasındaki etkenlerden biri olduğu belirtildi. Açık maden alanlarından çıkan yeraltı sularının açık maden çukurlarının dolmaması için dışarıya pompalandığı ve bu suyun da büyük bir kısmının Spree Nehri’ne aktarıldığı belirtildi. Ancak kömür kullanımı azaldıkça Spree Nehri’ne pompalanan su miktarı da azaldı. Spree Nehri’nin Berlin’in uzun vadede içme suyu teminini sağlayan kritik seviyenin giderek altına düştüğü kaydedildi.

Berlin yeni su kaynağı arıyor
İÇME SUYU KITLIĞI TEHLİKESİ
Uzmanlar, kentin artan nüfusuyla birlikte içme suyuna ihtiyacın artacağını, diğer yandan su seviyesinin azalmasıyla Berlin ve Brandenburg’da gelecekte içme suyu kıtlığı yaşanabileceğini söylüyor. Berlin’de yaşayan yaklaşık 4 milyon insanın su ihtiyacının karşılanması için şu anda yılda yaklaşık 540 milyon metreküp içme suyu sunuluyor. Berlin Su İşletmesi’nin, konut ve yeni iş yeri için daha fazla su sağlamaya başladığı kaydedildi. Berlin hükümeti şimdi 3 milyon Euro destek verdiği ‘SpreeWasser:N’ projesi ile içme suyu kazanılmasının yollarını arıyor. Bunun için modern su arıtma tesisleri ön plana çıkıyor. Yeni teknolojik imkânlarla sudaki çeşitli pisliklerin ve zararlı yabancı maddelerin arıtılmasının mümkün olduğu belirtildi. Yeni yöntemlerle suyun, en küçük parçacıklardan yüksek derecede arıtılmasının sağlanabileceği kaydedildi. Bu teknoloji, hem yeraltı suyunun arıtılması hem de atık suyun yeniden kullanımı için kullanılabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!