Berlin ve Brandenburg’da tatil bitti

Güncelleme Tarihi:

Berlin ve Brandenburg’da tatil bitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 11:29

Almanya’nın başkenti Berlin ile Brandenburg eyaletlerinde tatil bitti, okullar açıldı. Berlin’de 383 bin Brandenburg’da ise 303 bin öğrenci ders başı yaptı. En büyük sıkıntı ise öğretmen açığı.

Haberin Devamı

BERLİN ve Brandenburg eyaletlerinde 2022-23 eğitim dönemi başladı. Bu yıl Berlin’de yeni eğitim döneminde rekor düzeyde öğrenci okullarda eğitim alacak. Öğretmen ve eğitmen açığı ciddi bir sorun haline gelirken, enerji tasarrufu ile birlikte henüz sona ermeyen salgın nedeniyle de zor bir yeni eğitim yılı olması bekleniyor. Berlin’deki okullarda Ukrayna’daki savaştan kaçan yaklaşık 5 bin mülteci çocuk da bu yıl eğitim alacak. Berlin Eğitim Senatörlüğü verilerine göre bu yıl 383 bin 290 öğrenci başkent okullarında eğitime başladı. Yeni eğitim yılında Berlin’deki okullarda her zamankinden daha fazla öğrenci öğrenim görüyor. Eğitim idaresi verilerine göre genel eğitim okullarındaki öğrenci sayısı bir önceki öğretim yılına kıyasla 6 bin 800 arttı. Bu yıl ilk kez ilkokula başlayacak birinci sınıf öğrenciler ise 27 Ağustos Cumartesi günü okulda düzenlenecek törene katılacak ve haftaya pazartesi günü ders başı yapacak. Brandenburg eyaletinde ise yaklaşık 303 bin öğrenci eğitim görecek. Bu eyalette 24 bin çocuk birinci sınıfa başlayacak.

Haberin Devamı

Berlin ve Brandenburg’da tatil bitti

‘BU BİR EĞİTİM POLİTİKASI FELAKETİ’
Önceki yıllarda olduğu gibi ülke çapında eğitim alanında yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı Berlin’deki okulları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Eğitim Senatörü Astrid-Sabine Busse, eğitim alanında 2 bin 645 tam zamanlı personele ihtiyaç duyulduğunu ancak şu ana kadar bu pozisyonların hepsinin doldurulamadığını açıkladı. Birkaç gün öncesine kadar ise toplam 34 binden öğretmen arasından doldurulmamış pozisyon açığının 875 olduğu belirtilmişti. Yeni işe alınan öğretmenlerin bazılarının da geçici olduğu ifade edildi. Ayrıca işe alınanların önemli bir bölümünün öğretmenlik öğrenimi görmediği ve yatay geçişle işe alındığı belirtildi. Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), işe yeni alınan öğretmenlerin giderek daha fazlasının öğretmenlik eğitimlerini tamamlamamış olmasını eleştirdi. GEW Berlin Eyalet Sorumlusu Tom Erdmann, ‘bunun bir eğitim politikası felaketi’ olduğunu belirtti. Erdmann, böylelikle bütün bir neslin eğitim fırsatlarının tehlikeye atıldığını ve Berlin’in öğretmen yetiştirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
Kalifiye eleman sıkıntısını gidermek amacıyla Berlin eyaleti, öğretmenler için memuriyet kadro sistemine geri dönme kararı alan son eyalet olmuştu. Yeni atanan ilk devlet memurları ise bu yeni öğretim yılında göreve başlıyor. Buna göre temmuz ayında 220 yeni öğretmen devlet memuru oldu.

BAKMADAN GEÇME!