Benzinle mazot neredeyse eşitlendi! Uzmanlar bile şaşırdı...

Güncelleme Tarihi:

Benzinle mazot neredeyse eşitlendi Uzmanlar bile şaşırdı...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2023 11:17

Almanya’da uzun bir aradan sonra akaryakıt fiyatları yine yükseldi. Özelikle mazot fiyatları benzinle yarışır oldu. Otomobil kurumu ADAC, mazotun bu kadar pahalanmasının, dünyada petrol varil fiyatındaki artışla açıklanamayacağını belirtti.

Haberin Devamı

RUSYA-Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan enerji krizinin ardından akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artış bir ara durmuştu. Ancak yaz dönemiyle birlikte özellikle mazotta başlayan fiyat artışı yeniden tavan yaptı. ADAC, mazotun Almanya’da haftalık ortalama artışının 5.2 Cent olduğunu açıkladı. Böylelikle mazotun bir hafta ortalama litre fiyatı 1.838 Euro oldu. ‘E10’ süper benzindeki artış ise ortalama olarak 1.5 Cent olarak kaydedildi. Benzinin ortalama litre fiyatı ise 1.889 Euro oldu. ADAC, ham petrolün daha pahalı hale gelmesine rağmen özellikle dizeldeki son artışın anlaşılamaz olduğunu açıkladı. Bir önceki haftaya kıyasla ham petrol fiyatının yaklaşık 2 Dolar artarak varil başına 92 Dolar’a yükseldiği belirtildi. Ancak uzmanlar bu kadar yüksek akaryakıt fiyatları için görünürde bir gerekçe olmadığını söylüyor. ADAC, aylardır, benzin istasyonlarındaki fiyat seviyesinin aşırı olduğunu belirtiyor.

Benzinle mazot neredeyse eşitlendi Uzmanlar bile şaşırdı...

Haberin Devamı

BU SAATLERE DİKKAT EDİN!
ADAC ayrıca, mazot ile ve ‘E10’ benzin arasındaki çok düşük olan fiyat farkının da sıra dışı olduğunu açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından önceki uzun vadeli ortalamada mazot fiyatı, ‘E10’ süper benzinden 15 Cent daha ucuzdu. Geçen yıl savaş nedeniyle Rusya’dan daha büyük miktarlarda mazot ithal edildiği için benzinden geçici olarak daha pahalı hale geldi. İlkbahardan bu yana oran yeniden normalleşti. ADAC’a göre iki ay önce mazot, ‘E10’ Benzinden 16.6 Cent daha ucuzken fiyatlar şimdi neredeyse eşitlendi. ADAC, tüketicilere gün boyunca fiyat farklılıklarına dikkat etmelerini tavsiye etti. Benzin istasyonlarında yakıtın, genellikle 18.00-19.00 saatleri arasında ve 21.00-22.00 saatleri arasında ucuz olduğu belirtildi. Yapılan bir araştırmaya göre, bu saatlerde akaryakıt fiyatları, günün en pahalı zamanı olan sabah 07.00’ye kıyasla litre basına yaklaşık 9 Cent daha ucuz. Kurum, buna ek olarak sürücülerin biraz tasarruf etmek için benzin doldurmadan önce farklı benzin istasyonlarının fiyatlarını karşılaştırmalarını da tavsiye etti. ADAC’a göre benzin istasyonları arasındaki fiyat farkları litre basına 7 Cent’e kadar çıkabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!