Benzinde tamam ama mazotta işe yaramadı

Güncelleme Tarihi:

Benzinde tamam ama mazotta işe yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 14:21

Almanya’da federal hükümetin vatandaşları artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı rahatlatmak amacıyla hayata geçirdiği ekonomik yardım paketinin bir parçası olan akaryakıta vergi indirimi işe yaramadı. Alman otomobil kurumu ADAC, mazot fiyatının vergi indirimden önceki fiyatı geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

VERGİ indiriminden bir gün önce 31 Mayıs’ta Almanya’da mazotun ortalama litre fiyatı 2.044 Euro iken, dünkü fiyat ortalaması 2.054 Euro oldu. Bu artışla mazotta öngörülen 16.7 cent’lik indirim tüketiciye yaramamış oldu. Ancak vergi indirimi Süper E10 benzinlerde fayda sağladı. Süper E10 benzinin litre fiyatı vergi indirimden önceki güne göre 23.8 cent daha indirimli oldu. Benzindeki vergi indirimi KDV ile birlikte 35.2 cent olarak öngörülmüştü.
Akaryakıt fiyatlarının vergi indirimine rağmen artması, büyük petrol şirketlerinin kârlarını yükselttikleri tartışmalarına neden oldu. Ancak Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Fransa ile yaptığı kıyaslamada mazottaki vergi indirimin tamamının, benzindeki indirimin ise büyük oranda tüketiciye yansıtıldığını belirtti.

Benzinde tamam ama mazotta işe yaramadı

Büyük petrol şirketleri de kendilerine yönelik “İndirimi vatandaşa yansıtmıyorlar” yönündeki suçlamaları reddetti. Şirketler, fiyatlardaki artışa gerekçe olarak artan petrol hammadde fiyatları ve masrafları gösterdi. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de vergi indirimi tartışmalarına değinirken, petrol şirketlerinin vergi indiriminden büyük kazanç elde etiklerine dair somut resmi bir veri bulunmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!