Bavyera’da AfD alarmı!.. Üçüncü büyük parti oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bavyera’da AfD alarmı.. Üçüncü büyük parti oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 11:21

Almanya’da aşırı sağcı parti AfD’nin yükselişi devam ediyor. Özellikle bazı doğu eyaletlerinde yapılan anketlerde ilk sıralara çıkan veya bazı eyaletlerde ikinci saraya yerleşen AfD, şimdi de batı eyaletinde bir yıl öncesine kıyasla oyunu önemli oranda artırarak ikincilik için yarışır hale geldi.

Haberin Devamı

BAVYERA’da 8 Ekim Pazar günü yapılacak eyalet seçimlerinden önce yapılan son ankete göre, aşırı sağcı parti AfD oylarını artırarak yüzde 13’e yükseldi ve yüzde 15 oy oranına sahip Yeşiller’in ardından üçüncü parti oldu. Bir yıl önce yapılan ankete göre ise Yeşiller’in 12 puan gerisindeydi ve barajı aşamıyordu. Ankete göre Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 38 oy oranıyla açık arayla birinci sırada yer alıyor. Ancak Başbakan Markus Söder liderliğindeki parti şu ana kadar yüzde 40 sınırına ulaşamadı. CSU, en son 2013 eyalet seçimlerinde mutlak sandalye çoğunluğunu elde etmişti. Freie Waehler (Hür Seçmenler) yüzde 12, SPD yüzde 10, FDP yüzde 4, Sol Parti yüzde 2 oy almıştı. Yüzde 5’lik barajı geçemeyen Sol Parti Meclis’e giremedi.

Bavyera’da AfD alarmı.. Üçüncü büyük parti oluyor
Bavyera Başbakanı Markus Söder

Haberin Devamı

Bavyera’da ağustos başındaki ilk ankete kıyasla CSU, Yeşiller ve SPD popülaritesini kaybetti. Aşırı sağcı parti AfD ise oyunu bir puan yükseltti. Bu sonuçlara göre, CSU ve Hür Seçmenler’den oluşan önceki hükümet koalisyonunun devamı matematiksel olarak mümkün gözüküyor. 2018’deki bir önceki seçimde CSU’nun liste başı adayı Söder yüzde 37.2 ile parti tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!