‘Batı Balkan ülkeleri Avrupa’nın bir parçasıdır’

Güncelleme Tarihi:

‘Batı Balkan ülkeleri Avrupa’nın bir parçasıdır’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2022 19:07

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Batı Balkan Zirvesi’nde Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’a Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik yolunda destek sözü verildi.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB ülkelerinin temsilcileri ile Batı Baklan ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirveye ev sahipliği yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın kendilerini kenetlediği görüşünü vurguladı. “Rusya’nın açtığı ve sürdürdüğü savaş bizi birlikte hareket ederek Avrupa’nın özgürlüğünü savunmaya zorladı” diyen Scholz, başta Kosova ile Sırbistan olmak üzere Balkan ülkelerine kendi aralarında yaşanan sürtüşmeleri uzlaşı yoluyla giderme çağrısında bulundu. AB ve Almanya’nın Çin il Rusya’nın bölgede etkilerini artırma girişimlerinden endişe duyduğunu belirten Scholz, “Avrupa ancak Batı Balkan ülkeleriyle bir bütündür. 6 Batı Balkan ülkesi özgür ve demokratik Avrupa’nın bir parçasıdır” dedi. Batı Balkan ülkelerinin AB’ye entegrasyonunun 20 yıl önce başladığına işaret eden Scholz, “Verilen sözleri yerine getirmek ve gerçekleştirmek bizim görevimizdir” açıklamasında bulundu. Olaf Scholz, Batı Balkan ülkelerinin AB’de tam üye olarak yerlerini almaları için Almanya’nın her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da vurguladı.
Berlin’deki zirvede, Batı Balkan ülkeleri arasında seyahat özgürlüğü, ortak bölgesel ticaret alanı ve diplomaların karşılıklı olarak tanınmasını içeren sözleşmelerin de imzalanmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bunun özellikle gençlerin politikaya olan güvenini artıracağına dikkati çekti.

BAKMADAN GEÇME!