Başbakanlıktan feragat etti

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlıktan feragat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 11:00

Hollanda’da geçen yıl kasım ayında yapılan seçimleri kazanan ve hükümet kurma görevini üstlenen aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, başbakanlıktan feragat ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜK Partisi lideri Geert Wilders, geçici olarak görevi yürüten Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi, Yeni Toplum Sözleşmesi Partisi ve İşçi Vatandaş Partisi ile dörtlü koalisyon kurmak istedi. Ancak müzakereler Yeni Toplum Sözleşmesi Partisi’nin masayı terk etmesi üzerine şubat ayında sona erdi. Hollanda medyasında ülkede teknokratlar hükümetinin kurulabileceği belirtiliyor. Hükümetin kurulması için görevlendirilen temsilciler yarın koalisyon müzakerelerinin durumuyla ilgili yeni bir rapor sunacak.

‘DESTEK VERİLMEDİ’
X hesabından yaptığı açıklamada, “Ancak koalisyondaki tüm partiler desteklerse başbakan olabilirim” diyen Wilders, diğer üç partiyle aylardır süren koalisyon müzakerelerine bakıldığında bunun böyle olmadığını ve başbakanlığına destek verilmediğini söyledi. Wilders “Ülkeme ve seçmenlerime olan sevgim pozisyonumdan daha büyük ve önemli” ifadelerini kullandı. DW Türkçe’nin haberine göre ‘sağcı bir kabine’, ‘daha az iltica ve göç’ ve 'Hollandalıların ilk sırada gelmesini’ istediğini belirten Wilders, bu hedeflere ulaşmak için başbakanlık makamından feragat etmiş oldu. Wilders, partisinin seçim programında camilerin yasaklanması, Hollanda’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması ve Ukrayna’ya silah yardımlarının sona erdirilmesi vaadinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!