Başbakan adayı arayışı başladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan adayı arayışı başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 10:52

Almanya’da her şey yolunda giderse, genel seçimler Eylül 2025’te yapılacak. Ama seçimlere daha yaklaşık 2 yıl olduğu halde partilerde başbakan adayı arayışı ve yarışı şimdiden başladı.

Haberin Devamı

Başbakan adayı arayışı başladı
8 EKİM’de yapılan eyalet seçimlerinden Bavyera’da ‘üçüncü güçlü parti’, Hessen’de ‘ikinci güçlü parti’ olarak çıkan ve son aylarda yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa yüzde 20-23 oy alacağından hareket edilen sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), 2025’teki seçimde kendilerinin de başbakan adayı göstereceğini şimdiden ilan etti.
Tabii isim vermedi.
Ama olası iki isim var.
AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla.
Muhtemelen tercih Alice Weidel’den yana olacak.

SONRADAN PİŞMAN OLDU
Yeşiller de son genel seçimlerde olduğu gibi yine kendi başbakan adayı ile katılacak.
Ancak bu kez Yeşiller’in ‘önce kadın’ ilkesinden vazgeçmesi bekleniyor.
2021’deki genel seçimlerde ‘önceliği’ Eş Başkan Annalena Baerbock’a bırakan ve sonradan böyle bir karar verdiğine ‘pişman olduğunu’ söyleyen dönemin diğer Eş Başkanı Robert Habeck, bu kez hiç de öyle davranmayacak.
Seçimlerden sonra SPD ve FDP’le birlikte kurdukları koalisyon hükümetinde Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı olarak görev alan Habeck, büyük bir olasılıkla, “Sıra bende” diyerek Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’a bu kez şans tanımayacak.

Başbakan adayı arayışı başladı

Haberin Devamı

KOLTUK KAVGASI YAŞANACAK
‘Kardeş partiler’ olarak bilinen CDU ile CSU’nun işi bu kez eskilere nazaran daha zor olacak.
Muhtemelen “Benim yerim Bavyera’dır” dediği halde, 2021’deki genel seçim öncesi CDU/CSU’nun başbakan adalığına soyunan, ancak CDU’nun yüz vermemesi üzerine başbakan adaylığını Armin Laschet’e bırakmak zorunda kalan CSU lideri ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, yine “Ben de varım” diyecek.
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Söder’le ‘boğuşmak’ yetmiyormuş gibi, kendi partisindeki en güçlü rakibi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst’ü ‘yola getirmek’ için uğraşacak.
Yani CDU/CSU’da ‘Merz, Söder, Wüst üçlüsü’ arasında ciddi bir ‘koltuk kavgası’ yaşanacak.

Haberin Devamı

SPD’NİN ADAYI SCHOLZ
SPD ise başbakan adayını şimdiden ilan etti.
SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, Şansölye Olaf Scholz’u 2025 seçimlerinde de başbakan adayı göstereceklerini resmen açıkladı.
74 yıl önce kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin tarihinde şimdiye kadar yapılan 20 genel seçimde SPD, 12 politikacıyı başbakan adayı gösterdi.
14 Ağustos 1949’da yapılan genel seçimlerde SPD lideri Kurt Schumacher, CDU/CSU’nun adayı Konrad Adenauer karşısında tutunamadı.
Almanya’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer’e karşı SPD’li Erich Ollenhauer de 1953-1957 seçimlerini kaybetti.
SPD’nin sonradan ‘anıt adamı’ olarak tarihe geçen Willy Brandt da 1961’de Adenauer, 1965’te CDU’lu Ludwig Erhard karşısında başarı gösteremedi.
Ancak CDU’lu Kurt Georg Kiesinger’i yenerek 1969 yılında ‘Almanya’nın SPD’li ilk başbakanı’ olarak koltuğuna oturdu.
1972 seçimlerini CDU’lu Rainer Barzel’e karşı kazanırken, danışmanlarından Günter Guillaume’un eski Doğu Almanya’daki Gizli İstihbarat Servisi (Satasi) adına casusluk yaptığı ortaya çıkınca 1974 yılında koltuğunu parti arkadaşı Helmut Schmidt’e devretti.
Schmidt 1976’da CDU’lu Helmut Kohl’e, 1980’de de CSU’lu Franz Josef Strauss’a karşı koltuğunu korudu.
Ancak küçük ortak FDP’nin 1982 yılında ‘cephe değiştirip’ CDU/CSU ile ortaklık etmesi üzerine koltuğunu Helmut Kohl’e kaptırdı.

Haberin Devamı

ANKETLERE GÖRE DURUM KÖTÜ
SPD’li başbakan adaylarından Hans-Jochen Vogel 1983, sonradan Almanya’nın Cumhurbaşkanı olan Johannes Rau 1987, Oskar Lafontaine 1990, Rudolf Scharping 1994 seçimlerinde Helmut Kohl’e karşı başarılı olamadılar.
Ama 1998 seçimlerini kazanan SPD’li Gerhard Schröder, Kohl’ün yerine geçti.
Schröder, 2002 seçimlerini CSU lideri Edmund Stoiber’e karşı kazanırken, 2005’te CDU’lu Angela Merkel’e koltuğunu devretmek zorunda kaldı.
2017 yılından beri Almanya Cumhurbaşkanı olan SPD’li Frank-Walter Steinmeier 2009, Peer Steinbrück 2013 ve Martin Schulz 2017 seçimlerinde Angela Merkel karşısında tutunamadılar.
Ve 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerden SPD’yi ‘en güçlü parti’ olarak çıkaran Olaf Scholz, Yeşiller ve FDP ile ortaklık ederek 8 Aralık 2021’de başbakanlık koltuğuna oturdu.
Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre ise Şansölye Scholz’a şans tanınmasa da önümüzdeki iki yılın neler getireceğini, nelerin değişeceğini öngörebilmek zor.
O nedenle zor gürünse de “Asla, asla dememeli” prensibinden hareket etmek daha doğru olur.
Bekleyip göreceğiz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!