Bakım sigortası primleri artıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakım sigortası primleri artıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 11:51

Almanya’da bu ay yine bazı değişiklikler olacak. Emekli maaşları tekrar önemli ölçüde artacak, bakım sigortası primi yükselecek, vatandaşlık geliriyle ilgili yeni düzenlemeler olacak, elektronik reçete uygulaması başlayacak ve banka kartlarında ‘Maestro’ özelliği kaldırılacak. 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yenilikleri sizler için araştırıp derledik.

Haberin Devamı

Â

Bakım sigortası primleri artıyor
ALMANYA’da temmuz ayı itibarıyla bakım sigortası prim oranı mevcut yüzde 3.05’ten yüzde 3.4’e yükselecek. Çocuğu olmayan sigortalılardan kesilecek prim katkısı 01.07.2023’ten itibaren 0.35 puandan 0.6 puana yükselecek. Diğer bir ifadeyle, bu aydan itibaren Federal Anayasa Mahkemesi’nin 7 Nisan 2022 tarihli kararı uyarınca, prim oranı çocuk sayısına göre farklılaşacak. Ebeveynler, çocuksuzlara göre genel olarak 0.6 puan daha az prim ödeyecek. Ayrıca çocuksuz olan sigortalılardan kesilecek bakım sigortası prim oranı yüzde 4 olacak. Bir çocuğu olan üyeler için ise prim oranı yüzde 3.4 olacak. İki çocuktan itibaren, beşinci çocuğa kadar her bir çocuk için eğitim süresi boyunca prim oranı 0.25 puan düşürülecek. Söz konusu eğitim süresi sonrasında ise prime uygulanan indirim kaldırılacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre 1 Temmuz’dan itibaren bakım sigortası için şu prim oranları geçerli olacak:

Haberin Devamı

KÄ°MLERÄ°N PRÄ°MÄ° NE KADAR ARTACAK?
* Çocuksuz sigortalılar / Yüzde 4 (Çalışan katkısı yüzde 2.3)
* Bir çocuğu olan sigortalılar / Yüzde 3.40 (ömür boyu) (Çalışan katkısı yüzde 1.7)
* İki çocuğu olan sigortalılar / Yüzde 3.15 (Çalışan katkısı yüzde 1.45)
* Üç çocuğu olan sigortalılar / Yüzde 2.90 (Çalışan katkısı yüzde 1.2)
* Dört çocuğu olan sigortalılar / Yüzde 2.65 (Çalışan katkısı: yüzde 0.95)
* Beş ve daha fazla çocuğu olan sigortalılar/ Yüzde 2.40 (Çalışan katkısı yüzde 0.7)
Söz konusu indirimler, 25 yaşından küçük çocuklar için geçerli olması ve gerekli belgelerin ibraz edilmesi halinde geçerli olacak. Bu arada Temmuz 2023’te bakım parasına yapılması beklenen yüzde 5 oranındaki zam, edinilen bilgilere göre Ocak 2024’e ertelendi.

Bakım sigortası primleri artıyor
EYALETLER YAZ TATÄ°LÄ°NE BAÅžLIYOR
Milyonlarca öğrenci için eğitim ve öğretim yılı sona eriyor. İlk olarak Kuzey Ren-Vestfalya 22 Haziran’da yaz tatiline başladı bile. Berlin yaz tatiline 13 Temmuz’da, son olarak, Bavyera 31 Temmuz’da yaz tatiline girecek. 4 Ağustos’a kadar Almanya’daki tüm öğrenciler tatilde olacak. İşte 2023 yaz tatili takvimi eyaletlere göre şöyle:
* Baden-Württemberg: 27 Temmuz - 9 Eylül
* Bavyera: 31 Temmuz - 11 Eylül
* Berlin: 13 Temmuz - 25 AÄŸustos
* Brandenburg: 13 Temmuz - 26 AÄŸustos
* Bremen: 6 Temmuz - 16 AÄŸustos
* Hamburg: 13 Temmuz - 23 AÄŸustos
* Hessen: 24 Temmuz - 1 Eylül
* Mecklenburg-Vorpommern: 17 Temmuz - 26 AÄŸustos
* Aşağı Saksonya: 6 Temmuz - 16 Ağustos
* Kuzey Ren-Vestfalya: 22 Haziran - 4 AÄŸustos
* Rheinland-Pfalz: 24 Temmuz - 01 Eylül
* Saarland: 24 Temmuz - 1 Eylül
* Saksonya: 10 Temmuz - 18 AÄŸustos
* Saksonya-Anhalt: 6 Temmuz - 16 AÄŸustos
* Schleswig-Holstein: 17 Temmuz - 26 AÄŸustos
* Thüringen: 10 Temmuz - 19 Ağustos

Haberin Devamı

‘YURTAŞ PARASI’NDA YENİ DÜZENLEMELER
ALMANYA’da halk arasında ‘Bürgergeld’ olarak bilinen ve bir tür sosyal yardım ödeneği olan ‘Yurttaş Parası’ konusunda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu kapsamda mesleki eğitim güçlendirilecek ve ek gelirlerdeki muafiyet sınırları yükseltildi.

MESLEKİ EĞİTİM
* Yeni düzenlemeler uyarınca ‘Yurttaş Parası’yla mesleki eğitim daha fazla desteklenecek. İlke olarak ‘eğitim, geçici işten önce’ esasına göre hareket edilecek.
* Bir eğitimi başarıyla tamamlayanlar, ara ve bitirme sınavları için bir eğitim primi alacak. Ayrıca aylık 150 Euro tutarında bir mesleki eğitim ödeneği verilecek.
* Geleceğe dönük uyum çabalarını destekleyen çalışmalardan yararlanan yabancı meslek eğitim adaylarına ayrıca aylık 75 Euro ek maddi destek sağlanacak.
* Mesleki eğitim süresi, talep ve ihtiyaca göre uzatılabilecek. Eğitim süresini uzatanların ‘Yurttaş Parası’nda kesinti yapılmayacak, maddi destek kesintisiz devam edecek
* Örneğin; okuma-yazma, matematik veya bilişim becerileri gibi temel yeteneklerinde eksiklik hissedenler bunları daha kolay telafi edebilecek.

Bakım sigortası primleri artıyor
EK GELÄ°RDE MUAFÄ°YET ARTTI
Aylık geliri 520 ila 1000 Euro arasında olanlar, temmuz ayından itibaren ek gelirlerde artırılan muafiyet sınırından yararlanabilecek ve bu sayede gelirlerinin daha fazlası ceplerinde kalacak. Bu gelir dilimindeki muafiyet oranı, 1 Temmuz itibariyle mevcut yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltildi. Diğer bir ifadeyle, cepte 48 Euro’ya kadar daha fazla para kalacak. Ayrıca, öğrencilerin gelirleri için uygulanacak muafiyet sınırı, şu anda 520 Euro olan mini iş sınırına kadar artacak. Aynı şekilde, stajyerler için de daha yüksek muafiyet miktarları geçerli olacak.

Haberin Devamı

BÃœTÃœNSEL REHBERLÄ°K
‘Yurttaş Parası’ alanlar, yeni bir hizmet olarak kapsamlı bir rehberlik (coaching) hizmetinden yararlanabilecek. Çeşitli bireysel sorunlardan dolayı iş bulmakta özel zorluklar yaşayan hak sahiplerine yardımcı olması amacıyla hayata geçirilen rehberlik hizmetinden meslek eğitimi alan gençler de yararlanabilecek.

ÖNCEKİ DÜZENLEMELER NELERDİ?
01.01.2023’te ‘Yurttaş Parası’, ALG II diye bilinen sosyal yardım ödeneğinin yerini almıştı. Böylelikle sosyal yardımla geçinenlerin daha çok nitelik kazanma, eğitim alma ve iş bulma konularına odaklanmaları amaçlanmıştı. Temel hedef, işsizleri sürekli işlere yerleştirmekti. ‘Bürgergeld’ ile birlikte geçim maliyeti hesaplamaları yeni bir temele dayandırıldı; Söz konusu yardım kalemi, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geriye dönük değil, geleceğe dönük olarak enflasyon oranlarına göre ayarlanıyor. Bunun için ayrıca, geçerli ve en son mevcut olan geçim maliyetiyle ilgili fiyat gelişimi verileri de dikkate alınıyor. 2023 yılının başından itibaren, yalnız yaşayan bir yetişkin 502 Euro Bürgergeld alırken, önceki yardım kalemine göre 53 Euro daha fazla destek görüyor.

Haberin Devamı

VARLIKLAR KORUMA ALTINDA
Gelecekte Bürgergeld’e bağımlı olanlar, ilk bir yıllık bekleme süresi boyunca birikimlerini koruma hakkına sahip olacak. Bu nedenle hak sahiplerinin varlıkları 40 bin Euro’ya ulaşana kadar dokunulmayacak, aynı hanede yaşayan her bir aile ferdi için koruma altında olan varlık sınırı 15 bin Euro tutarında artırılacak. Bekleme süresi sona erdikten sonra basitleştirilmiş bir varlık değerlendirmesi yapılacak. Yükümlülük ihlalleri ve bildirim ihmaline bağlı olarak ödenen haklarda azalmalar, hak alımının başlangıcından itibaren mümkün olacak. Bildirim ihmalinde, düzenli ödenen tutar bir ay boyunca yüzde 10 azaltılır. İlk yükümlülük ihlalinde, uygun bir iş teklifini reddetme gibi düzenli ödenen tutar bir ay boyunca yüzde 10 azaltılır. İkinci yükümlülük ihlalinde iki ay boyunca yüzde 20, üçüncü aşamada ise üç ay boyunca yüzde 30 azaltılır.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: EMEKLÄ° AYLIKLARI NE KADAR ZAMLANACAK?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!