Ayrıştıran anıtı o köprüden kaldırın

Güncelleme Tarihi:

Ayrıştıran anıtı o köprüden kaldırın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2023 11:32

Köln ve Çevresi Türk Dernekleri İnisiyatifi, Hohenzollern Köprüsü üzerinde 4 haftadır sergilenen 1915 olaylarıyla ilgili anıtın kaldırılmasını talep eden bir bildiri dağıttı. Cumartesi günü Roncalli Meydanı’nda dağıtılan ve inisiyatif sözcüsü Rehan Gündoğmuş’un okuduğu bildiride şöyle denildi:

Haberin Devamı

“50’nin üzerinde sivil toplum kuruluşunu temsil eden Köln ve Çevresi Türk Dernekleri İnisiyatifi olarak, 1915 olaylarına dair taraflı ve suçlayıcı bir anıtın Hohenzollern Köprüsü’nün seyir platformunda sergilenmesine karşı tepkimizi dile getirmek üzere bugün burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Daha önce defalarca vurguladığımız üzere, söz konusu obje, şekli ve içeriği ile bir milleti hedef gösteren, toplum barışını zedeleyen ve polemik oluşturan bir zihniyetin ifadesidir. Bu haliyle, kamu düzenine ve toplumsal uzlaşı kültürüne bir saldırıdır. Bizi en çok üzen, Türk toplumundan bir temsilcinin dahi bugüne kadar karar alma sürecine dahil edilmemiş, görüşünün sorulmamış olmasıdır. Türklerin büyük ithamlarla karşı karşıya kaldığı böylesi önemli bir meselede Türk toplumunun bilinçli bir şekilde dışarıda bırakılması, bir arada yaşama kültürünün ne denli ciddiye alındığı konusunda büyük soru işaretleri yaratmaktadır. Türkiye ile Ermenistan arasında bir normalleşme süreci başlamıştır. Karşılıklı olarak özel temsilciler atanmış, İstanbul ile Erivan arasında doğrudan uçuş seferleri başlamış ve iki ülke arasında hava kargo ile ticaret mümkün hale gelmiştir. Son olarak, Ermenistan Dışişleri Bakanı, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Tüm bu gelişmeleri görmezden gelerek hayatın normalleşmesini istemeyen, Türklerle Ermenilerin uzlaşmasını tüm gücüyle engellemeye çalışan bazı radikal grupların akıl almaz taleplerine boyun eğmenin bu sürece hiçbir şekilde olumlu katkı sağlamayacağı aşikârdır.

Haberin Devamı

Ayrıştıran anıtı o köprüden kaldırın

‘BİRLEŞTİREN OLMALI’
“Maalesef kimliğimize yapılan bir saldırıyla karşı karşıyayız. Bizi biz yapan değerlerimizin çarpıtıldığını, kimilerinin tarihimiz üzerinden siyaset yaptığını üzülerek görüyoruz. Ancak buna tepkisiz kalmayacağız. Kadim tarihimizi, adil bir hafıza kültürü çerçevesinde yeni nesillere doğru anlatmak temel görevimizdir. Birileri ne kadar düşmanlık yaratma çabası içinde olursa olsun, gençlerimizi hoşgörü içinde, diğer milletlere karşı daima saygılı, ancak kendi kültürüne sahip çıkacak ve onu anlatabilecek bir bilinçle yetiştireceğiz. Bu anlayışla, bu yıl içinde Köln’de bir tarih konferansı gerçekleştirmek istiyoruz. Tarihi tartışarak, geleceği ortaklaşa inşa edebiliriz. Acıları yarıştırmak yerine paylaşarak dindirmenin yarınlarımız adına en doğru yol olduğuna inanıyoruz. Bu paylaşımın, bir araya gelebileceğimiz, ortak bir hafıza oluşturabileceğimiz bir mekânda da ifadesini bulmasını arzu ediyoruz. Bu itibarla, bizi ayrıştıran değil, birleştiren bir anıtın Köln’ün merkezi bir alanında dikilmesi için çaba sarf edeceğiz. Söz konusu anıtın, ortak acılarımızı layıkıyla yansıtacağı kadar, ortak geleceğimize de ışık tutacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıştıran anıtı o köprüden kaldırın

BAKMADAN GEÇME!