‘Aşırı sağ iktidar olamayacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Aşırı sağ iktidar olamayacak’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 16:40

SPD’nin, pandemi nedeniyle 2019’dan sonra ilk kez delegelerin yüz yüze katıldığı 3 günlük kurultayı başladı. “Almanya. Daha iyi. Adil” sloganıyla Berlin fuar alanında düzenlenin kurultayın ilk gününe yaklaşık 600 delege katıldı. Kurultayın açılışında konuşan SPD Eş Başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil, özetle şunları söylediler:

Haberin Devamı

“ALMANYA’nın en köklü partisi olan SPD ve biz sosyal demokratlar, ülkemizin geleceğini şekillendirmeye devam edeceğiz. Yalnız Almanya’da değil, birçok Avrupa ülkesinde de aşırı sağcılar ve aşırı milliyetçiler güçleniyor. Almanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB), NATO’dan çıkmasını isteyen sağ popülist Almana için Alternatif (AfD), bu politikasıyla Almanya’yı çökertmek istiyor. Biz sağduyulu herkesle dayanışma sergileyerek aşırı sağı iktidara getirtmeyeceğiz. Onların önünü keseceğiz. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş ve yol açtığı enerji krizi nedeniyle zor bir dönemden geçiliyor. Cesur Ukraynalılar özgürlüklerini savunuyorlar, bizim demokrasimizi savunuyorlar. Almanya, Ukrayna’ya desteği de Ukraynalıların yanında olmayı da sürdürecektir. Ukrayna’nın yanında olmaktan gurur duyuyoruz.”

Haberin Devamı

‘Aşırı sağ iktidar olamayacak’

‘YURTTAŞLARIMIZI YALNIZ BIRAKMADIK’
“SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen başarılı bir politikaya imza attı. Yurttaşlarımızı yalnız bırakmadık, enerji krizini yara almadan atlattık. Hem halkımıza hem de işletmelere enerji yardımı yaptık. Pandemi döneminde işyerlerini kapatan işletmelere katkılarda bulunduk. Asgari saat ücretini 12 Euro’ya yükselttik. Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım yerine Yurttaş Parası uygulamasının yokunu açtık. Bunun gerçekleşmesinde Şansölye Olaf Scholz’un çok önemli katkısı oldu. SPD, Almanya’da insanların barış ve dayanışma içinde yaşamaları için her türlü desteği sundu. Almanya’da Yahudi düşmanlığına da İslam düşmanlığına da ırkçılığa da yer yoktur. Ülkemizin bugünkü refah düzeyine ulaşmasında göçmen kökenli insanlar çok önemli katkılarda bulunmuştur. Ülkemizin geleceği için bugün çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Bunun gözardı edilmemesi gerekir.”

‘Aşırı sağ iktidar olamayacak’
SPD kurultayına Hessen milletvekili Turgut Yüksel, yine Hessen’den Serpil Sarıkaya ve Heusenstamm eski Belediye Başkanı Halil Öztaş da katıldı.

Haberin Devamı

‘CAZİP OLANAKLAR SUNMALIYIZ’
Bu yıl mayıs ayında 160’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan SPD’nin, Almanya’nın geçmişinde olduğu gibi geleceğine dönük olarak da en önemli katkıda bulunan köklü bir partisi olacağını belirten Klingbeil, “Almanya’da hiçbir parti bu ülkenin geçmişini ve geleceğini şekillendirmek için kararlı politikalar üretmedi” dedi. Her yıl 400-500 bin nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu ifade eden Klingbeil “Biz gereken yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Ancak başta ana muhalefet CDU/CSU olmak üzere karşı çıkanlar da var. Biz, yurt dışından nitelikli iş gücü çekebilmek için daha cazip olanaklar sunulmasından yanayız. Diğerleri ise buna karşı çıkıyor. Daha cazip olanaklar sunmazsak, insanlar Almanya’yı değil, Kanada, ABD gibi ülkeleri tercih ederler” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

SPD Eş Başkanı Saskia Esken ile Lars Klingbeil koltuklarını korudu. Esken, oylamaya katılan 585 delegeden 483’ünün desteğini alırken, 79 delege “Hayır” oyu kullandı, 23 delege de çekimser kaldı. Klingbeil da 585 delegeden 501’inin desteğiyle yeniden eş başkan seçildi. 60 delege “Hayır” derken, 24 delege çekimser oy kullandı. Saskia Esken delegelerin yüzde 82.6’sının, Lars Klingbeil da yüzde 85.6’sının desteğini aldı.

‘Aşırı sağ iktidar olamayacak’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!