‘Aşırı sağ bugün için de en büyük tehlike’

Güncelleme Tarihi:

‘Aşırı sağ bugün için de en büyük tehlike’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 10:34

Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, Solingen faciası döneminde iktidarda olan Kohl hükümetini aşırı sağa karşı gereken mücadeleyi vermemekle suçladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde bundan tam 30 yıl önce 29 Mayıs 1993 tarihte aşırı sağcı 4 Alman genci tarafından kundaklanan evlerinde Genç Ailesi’nin 5 ferdinin yaşamını yitirmesinde dönemin Kohl hükümetinin büyük rolü olduğu suçlamasında bulunuldu. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), “Bu kundaklama kendiliğinden gelmedi” derken, o zamanlar iktidarda bulunan CDU’lu Helmut Kohl başbakanlığındaki CDU/CSU ve FDP koalisyonunun aşırı sağa karşı gereken mücadeleyi vermediğini söyledi. Funke Medya Grubu’na ait gazetelere ortak bir açıklamada bulunan Faeser, 1990’lı yılların başında eski Doğu Almanya sınırları içindeki Rostock-Lichenhagen ve Hoyerswerda’da sığınmacıların kaldığı yurtlar ve Mölln’de 4 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği bina aşırı sağcılar tarafından kundaklandığı halde, Kohl hükümetini ‘ölümcül aşırı sağı durdurmak için hiçbir girişimde bulunmamakla’ suçladı. Faeser, “O dönemdeki hükümet kin ve nefrete karşı hiçbir şey yapmadı. ‘Tekne doldu’ diyerek sığınmacı tartışmalarını körükledi. Hükümetin başındakiler kendilerini kurban yakınlarının yerine koyup empati yapmadılar. Bu, Alman devleti için utanç vericidir” açıklamasında bulundu.

‘Aşırı sağ bugün için de en büyük tehlike’
‘EN BÜYÜK GÖREVİMİZ İNSANLARI KORUMAK’
Aşırı sağcı şiddet ve eylemlerin geçen yıl yüzde 12 artış gösterdiğine dikkati çeken Faeser, “Aşırı sağ bugün de demokrasi ve ülkemizdeki insanlar için en büyük tehlikedir. Özellikle de sığınmacılara karşı aşırı sağcı şiddet arttı. İçişleri Bakanı olarak benim stratejim, aşırı sağa karşı hem gereken önlemleri almak hem de kararlı bir biçimde mücadele etmektir. İnsanları korumak bizim en önemli görevimizdir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!