Aşağı Saksonya’da yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Aşağı Saksonya’da yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2022 12:23

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde yeni kurulacak hükümetin ilk adımı atıldı. Eyalette seçimlerden 23 gün sonra SPD ve Yeşiller, üzerinde uzlaşmaya vardıkları koalisyon anlaşmasını tanıttı. ‘Değişim zamanlarında güven’ adlı koalisyon anlaşmasının odak noktasını yatırım, eğitim politikası ve tutarlılık oluşturuyor. 

Haberin Devamı

AŞAĞI Saksonya’da 9 Ekim’de yapılan seçimlerde, önceki dönem eyalet başbakanı olan Stephan Weil liderliğindeki SPD 33.4, eski koalisyon ortağı CDU 28.1, Yeşiller ise yüzde 14.5 oy almıştı. Bu sonuca göre SPD ile Yeşiller koalisyon görüşmelerine başladı. Her iki parti, sadece beş gün süren müzakerelerin ardından başlangıçta planlanandan iki gün önce anlaştıklarını Hannover’de kamuoyuna sundu. SPD ve Yeşiller, kriz döneminde öncelikle hızlı bir şekilde hükümet kurmaya ve mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye karar verdi. İki parti, seçimlerden 23 gün sonra da üzerinde uzlaşmaya vardıkları koalisyon sözleşmesini tanıttı. ‘Değişim zamanlarında güven’ adlı koalisyon anlaşmasının odak noktasını yatırım, eğitim politikası ve tutarlılık oluşturuyor. Çatışmalı konular yerine uzlaşılabilecek konuları ön plana çıkarmaya çalışan iki parti, bakanlıklar konusunda da anlaştı. Eyaletteki 10 bakanlıktan dördüne sahip olan Yeşiller, Aşağı Saksonya’da daha önce hiç olmadığı kadar temsil edilecek. Başbakan Yardımcısı adayı Julia Willie Hamburg (Yeşiller), hedeflenen ekonomi portföyünü kazanmayı başaramadı. Onun yerine Kültür Bakanlığı’nı devraldı.
Gelecekteki ‘kırmızı-yeşil’ eyalet hükümetinin yatırıma önem vermesi, koalisyon anlaşmalarında önemli bir yer tutuyor. Buna göre; Aşağı Saksonya’daki ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim öğretmenlerine gelecekte A13 derecelendirmeye göre ödeme yapılacak. Bunun maliyetinin ise yılda 220 ila 300 milyon Euro arasında olacağı belirtildi. Buna ek olarak okullar en azından ek bütçeyle başka personel istihdam edebilecek.

Aşağı Saksonya’da yeni dönem
Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD), Julia Willie Hamburg (Yeşiller), Anne Kura (Yeşiller) ve Grant Hendrik Tonne (SPD), koalisyon sözleşmesini tanıttı (soldan sağa).

Haberin Devamı

GENÇLERE 29 EURO’LUK TREN BİLETİ
SPD ve Yeşiller ayrıca ek bütçe yardımıyla, enerji krizinin sosyal ve ekonomik sonuçlarını hafifletmek için 1 milyar Euro tutarında acil yardım başlatmak istiyor. Eyalet iştiraki bir konut şirketi daha fazla sosyal konut yaratacak ve gençler için 29 Euro’luk tren bileti sunulacak. Yatırım vaadi iklim korunması için de geçerli olacak. Aşağı Saksonya’da gelecekteki yeni hükümet yenilenebilir enerjileri yaygınlaştırmak istiyor. 2030 yılına kadar emisyonların yüzde 75 oranında azaltılması hedeflenirken, Aşağı Saksonya 2040 yılına kadar tamamen nötr-iklim olmak istiyor. Dolayısıyla Çevre Bakanlığı aynı zamanda İklim Koruma Bakanlığı haline gelecek. Yeni hükümetin tüm projeleri iklim kontrolüne tabi tutulacak.

 

BAKMADAN GEÇME!