Ani cömertlik, Alzheimer’ın belirtisi olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ani cömertlik, Alzheimer’ın belirtisi olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2022 15:17

ABD’li araştırmacılar, Alzheimer’a işaret eden farklı bir erken semptom keşfettiler: Yabancılara para verme isteği. Unutkanlık, ruh hali değişimleri, uyku bozuklukları veya konsantrasyon sorunları Alzheimer’ın ilk belirtileri. Ancak bu belirtiler aslında hastalığın genellikle o zamana kadar oldukça ilerlemiş olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

KALİFORNİYA Üniversitesi-Keck Tıp Okulu’ndan bilim insanları, Alzheimer’ın bir başka erken belirtisini ortaya çıkardı: Yabancılara para verme isteği. Bu, yaşlı insanların neden dolandırıcıların tuzağına daha kolay düştüğünü de açıklıyor. Dolandırıcılar kasıtlı olarak yaşlı insanları hedef alıyor. Çünkü yaşlı insanlar, daha kolay kanabiliyor ve daha az sorguluyor. Medyada çok sık uyarılar yapılmasına rağmen yaşlılar yine de dolandırıcıların telefonla kurdukları tuzaklara düşebiliyor. Keck Tıp Okulu’ndaki araştırmanın yöneticisi Prof. Dr. Duke Han, tam da bu konuyu araştırmak istediklerini ifade ederek “Amacımız, bazı yaşlı yetişkinlerin neden diğerlerinden daha fazla finansal sömürüye karşı daha savunmasız olabileceğini anlamak” dedi. Bunun için laboratuvar ortamında ekibiyle birlikte deneklerin yabancı kişilere para dağıtmasını sağladılar. Sonuçlar ise ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ dergisinde yayınlandı.

Haberin Devamı

PARA İLE İLİŞKİLERİ GÖZLEMLENDİ
Bilim insanları deney için, Demans veya Alzheimer’ın görünür belirtileri veya bilinen erken semptomları olmayan 67 katılımcıyı (ortalama yaş 69) deney ortamına aldı. Deneklerin hepsine tanımadıkları bir kişiyle karşılaşacakları söylendi ve her birine 10 dolar verildi. Şimdi parayı kendileri ve isimsiz oyuncu arasında istedikleri gibi 1 dolarlık artışlarla paylaşmaları gerekiyordu. Katılımcılar ayrıca hikâye ve kelime hatırlama ödevleri de dahil olmak üzere bir dizi nöropsikolojik testi tamamladı. Testte daha fazla para dağıtan katılımcıların nöropsikolojik testlerde de (erken Alzheimer hastalığının göstergesi olduğu bilinen) önemli ölçüde daha kötü performans gösterdiği gözlendi. Prof. Dr. Han, “Para yönetimiyle ilgili zorluklardan uzun süredir Alzheimer’ın ilk belirtilerinden biri olarak şüpheleniliyordu ve yeni bir erken semptom olarak ortaya çıkan bulgu bu varsayımı destekliyor” dedi. Prof. Han ve ekibi, hastalığın olası bir erken evresi ile belirli bir sebep olmadan para verme isteği arasında doğrudan bir bağlantı görüyor.

Ani cömertlik, Alzheimer’ın belirtisi olabilir
CÖMERTLİK DEĞERLİ BİR ÖZELLİK AMA...
Prof. Duke Han, “Cömertlik değerli bir bir özellik. İnsanların, yaşlı yetişkinler arasında finansal özgeciliğin (altrüizm) kötü bir şey olduğunu düşünmesi istediğimiz son şey. Daha ziyade, vurgulamak istediğimiz, yaşlı arkadaşların veya akrabaların görünüşte ani cömert (savurganlığa varan) davranışları, yakınları için bir uyarı işareti olabilir. Dikkatli olarak sevdiklerini maddi sömürüden koruyabilirler. Bu gözlem, aynı zamanda yeni, önemli bir erken semptom belirtisi olarak araştırmacılara da hangi davranışın sağlıklı para harcama hangi davranışın erken Alzheimer belirtisi olduğunu ayırt etme konusunda yardımcı olabilir” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!