Almanya’nın İsrail’e silah satışı 10 kat arttı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın İsrail’e silah satışı 10 kat arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2023 11:28

Almanya tarafından İsrail’e yönelik silah ve askeri teçhizat ihracatına verilen onaylarda bu yıl içinde rekor artış kaydedildi. Federal Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 32 milyon Euro’luk ihracata onay verilirken, bu yıl 2 Kasım itibarıyla ihracat hacmi yaklaşık 10 kat artarak 303 milyon Euro’ya ulaştı.

Haberin Devamı

7 Ekim’den bu yana 185 lisans başvurusu işleme alındı, 2023 yılı içerisinde toplam 218 silah ihracatı lisansı verildi. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mevcut durum nedeniyle İsrail’e silah ve askeri teçhizata yönelik başvurular, hükümet tarafından öncelikli olarak gündeme alınıp karar bağlanmaktadır” denildi. Alman Haber Ajansı’nın araştırmasına göre, yaklaşık 19 milyon Euro’luk savaş silahları alındı. Bu da toplam hacmin yaklaşık yüzde 6’sını oluşturdu. Almanya’nın İsrail’e savunma sanayi ihracatında en büyük kalemini, yaklaşık 284 milyon Euro ile diğer savunma ekipmanları oluşturdu. Bu kategoride zırhlı araçlar, güvenlik camları ve askeri kamyonlar yer alıyor. Ancak federal hükümet, ilgili Alman şirketlerin tanınmaması için teslimat ayrıntılarını vermiyor.

Haberin Devamı

DENİZALTI TEDARİK ETTİ
Almanya ve İsrail savunma alanında uzun süredir yakın iş birliği içinde. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mart ayında Berlin’de yaptıkları görüşme sırasında bu iş birliğini daha da genişletme konusunda anlaşmışlardı. Almanya, İsrail’den Avrupa füze savunma kalkanı için Arrow 3 hava savunma sistemi ve insansız hava araçları satın alıyor. Almanya geçmişte ise İsrail’e ağırlıklı olarak denizaltı tedarik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!