Almanya’da üniversiteli sayısı çırak sayısının iki katına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da üniversiteli sayısı çırak sayısının iki katına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 12:37

Almanya’daki üniversiteli sayısı son yıllarda önemli ölçüde arttı. 2021 yılında üniversite öğrenimi gören öğrenci sayısı 2.9 milyon, meslek eğitimi yapan öğrenci sayısının ise 1.3 milyon olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

FEDERAL İstatistik Ofisi verilerine göre, her on üniversite öğrencisine karşılık 4.3 meslek eğitimi öğrencisi yer alıyor. 1950 yılında her on üniversite öğrencisine 75.5 meslek eğitimi öğrencisi düşüyordu. Özellikle meslek eğitimi sunan şirketler için dramatik bir gelişme olduğu belirtildi. Şirketlerin meslek eğitim yerlerini dolduracak öğrenci bulmaları artık giderek zorlaşıyor. Uzmanlar, meslek eğitimi öğrencisinin azalmasının sebeplerine de cevap aradı. Daha az sayıda gencin okuldan ayrılmasına yol açan demografik gelişme bunlardan biri. Buna ek olarak, akademikleşme ve bireyselleşmenin giderek daha önemli hale geldiği sosyal değişim, eğitim seçimine de yansıyor ve birçok genç için üniversite öğrenimi meslek eğitimine göre daha cazip hale geldi.

Haberin Devamı

MEKATRONİK TEKNİSYENİ VE SIHHİ TESİSAT...
Meslek eğitimine başlayan çırakların çeşitli meslekler arasındaki dağılımı da önemli ölçüde değişti. 1950 yılında erkek meslek eğitimi öğrencileri arasında duvarcı, marangoz ve boyacı adayları ağırlıktayken, bugün geleceğin motorlu araç mekatronik teknisyenleri ve sıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme teknolojisi tesisat teknisyenleri ön planda yer alıyor. Kadınlarda ise büro yönetimi asistanları, tıbbi asistanlar ve dış hekimi asistanları en popüler meslek eğitimi alanları oldu. İstatistikçilerin tespit edebildiği en çarpıcı değişikliklerden biri de kadınların ve kız çocuklarının eğitime giderek daha güçlü katılımı oldu. 2021’de üniversitelerin ilk dönemlerine kayıt olanların yarısından fazlası kadındı. 1950’de bu oran sadece yüzde 18.5 olarak kayıtlara geçmişti. Meslek eğitimi alan stajyerler arasında da kadınların oranı arttı. 1950’de çıraklar arasında kadınların oranı yüzde 24.9 iken, 2021’de kadın çırakların oranı yüzde 34.5 oldu. Almanya’da meslek eğitiminde dual sistem uygulanıyor. Meslek eğitimi öğrencileri haftada 2 veya 3 gün okulda teori dersleri görürken diğer günler ise eğitim aldığı meslek alanında faaliyet gösteren bir şirkette çırak olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!