Almanya’da tanıdıklara kıyak suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da tanıdıklara kıyak suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2023 11:08

Almanya Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’ten sonra Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de usulsüz atamalarla tanıdıklarına kıyak yaptığı suçlamalarına hedef oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da iklim krizi tartışmaları devam ederken, bazı bakanlıklara usulsüz atamalar yapılarak tanıdıklara ‘iltimas’ geçildiği iddiaları da gündeme yerleşti. Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’ten sonra FDP’li Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de bakanlığındaki yüksek düzeydeki pozisyonlara kendi partisinden tanıdıklarını göreve getirdiği suçlamalarına hedef oldu. Wissing’in boş olan 18 pozisyon için ilan vermeden FDP’de daha önce görev yapan partilileri yüksek ücretle işe aldığı ileri sürüldü. Daha önceki dönemlerde IBM’de lobi çalışmaları yapan ve FDP’li eski Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthesser-Schnarrenberger’in özel kalem müdürü olan Benjamin Brake’yi bakanlık bünyesindeki dijital ve veri bölümünün başına getirdiği belirtildi. Aynı zamanda FDP genel merkezinde daha önceki dönemlerde görev alan Fabian Disselbeck ile partinin eski sözcülerinden Bettina Lauer’i de ‘Strateji Koordinatörü’ olarak bakanlığında göreve getirdiği de kaydedildi. Almanyla Memurlar Yasası’na göre bu pozisyonlara eleman alınması için önceden ilan verilmesi gerektiği halde, ilan verilmeden Wissing’in inisiyatifini kullanarak ‘yandaşlar’ını göreve getirerek onları kayırdığı vurgulandı. Bu pozisyonlarda göreve getirilenlere ayda 12 bin 425 Euro 82 Cent ödeme yapıldığı belirtildi.

HABECK HATAYI KABUL ETTİ
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de tanıdıklarına ‘kıyak’ suçlamalarına hedef oldu. 2021 yılında göreve geldikten sonra Yeşiller’in o dönemdeki Genel Sekreteri Michael Kellner’i ‘Devlet Sekreteri’ olarak göreve getiren Habeck, kısa bir süre sonra da enerji uzmanı Patrick Graichen’i müsteşar olarak atadı. Michael Kellner’in kayınbiraderi Patrick Graichen’in nikâh şahidi olan bir yakınını Bakan Habeck’in kısa bir süre önce bakanlıkta önemli bir pozisyona ataması tepkiyle karşılandı. Habeck, bunun bir hata olduğunu itiraf etti.
Başta CDU/CSU olmak üzere sağ popülist AfD de Bakan Robert Habeck ve Volker Wissing’in ‘yandaşlar’ını göreve getirmelerine tepki gösterdi. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja, Bakan Habeck’e Müsteşar Patrick Graichen’i görevden alma çağrısında bulundu. Habeck ise değerli bir enerji uzmanı olarak nitelediği Graichen’in arkasında durdu. Ancak Almanya’da köklü partilerde ‘tanıdıklara, akrabalara kıyak’ tartışmaları yoğunlaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!