Almanya’da nükleer enerjiye son!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da nükleer enerjiye son
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 10:14

“Yeterli enerjimiz var” diyen Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya’daki son 3 nükleer santralın da kapatılacağını, ancak sıkıntı yaşaması durumunda ikisinin devreye sokulması için rezerve edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA, Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesi üzerine enerji krizi yaşanması riski arttığı halde, şu anda faaliyette olan son 3 nükleer santralı da 31 Aralık 2022’de kapatacak. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, “Yeterli enerjimiz var” diyerek, ‘Atom Yasası’nda öngörülen şekilde, nükleer santrallarda üretime son verileceğini söyledi. Ancak beklenmedik bir sıkıntı yaşanması halinde devreye sokmak için 3 nükleer santraldan ikisinin yedekte bekletileceğini belirtti. “Enerji tedarikinden sorumlu bakan olarak, enerji güvenliğinin korunması için gereken her şeyi yapacağım” diyen Habeck, Aşağı Saksonya’daki Ensland nükleer santralının tamamen kapatılacağını, Bavyera’daki Isar ve Baden Württemberg’deki Neckarwestheim nükleer santrallarının da yeni yıl itibariyle ‘geçici’ olarak kapatılıp ihtiyaç duyulması halinde devreye sokmak için rezerv olarak tutulacağını vurguladı.

Haberin Devamı

SEÇİM MANEVRASI
Hükümetin büyük ortağı SPD sessiz kalırken, küçük ortak FDP ise Yeşiller’e ateş püskürdü. FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, özellikle Aşağı Saksonya’daki Emsland Nükleer Santralı’nın tamamen üretime kapatılmasının 9 Ekim’de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri nedeniyle bir ‘seçim taktiği, seçim manevrası’ olduğunu söyledi. Önümüzdeki kış günlerinde ciddi sıkıntılar yaşanmasının beklendiğine dikkati çeken Dürr, “Nükleer santrallarda üretime devam edilme” dedi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de enerji fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, ödenebilir enerji güvenliği sağlanması yerine nükleer santralların kapatılması kararını “Seçim kampanyası kokusu geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da nükleer enerjiye son

‘TAMAMEN MANTIK DIŞI’
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetini Almanya’nın geleceğini de Alman halkını da düşünmemekle suçladı. Merz, hükümete ‘Atom Yasası’nda birlikte değişiklik yaparak nükleer santrallarda üretim süresinin uzatılması çağrısında bulundu. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de, nükleer santralların kapatılmasının tamamen mantık dışı olacağını söyledi. Ülke genelinde kış günlerinde elektrik kesintisi beklendiğini belirten Söder, “Nükleer santralların kapatılması enerji fiyatlarını daha da artıracaktır. Doğal gaz katkısı yanlışından sonra bu ikinci bir yanlıştır” dedi. CDU’lu Federal Sağlık eski Bakanı Jens Spahn da hükümeti “Almanya’nın çıkarlarını düşünmemekle” suçladı.
YÜZDE 8 NÜKLEER ENERJİ
Almanya’da enerji tüketiminin yüzde 31.7’si rüzgâr enerjisinden, yüzde 15.1’i güneş enerjisinden, yüzde 27’si maden tüketimli termik santrallardan, yüzde 13’i doğal gaz ve yüzde 8’i de nükleer enerjiden sağlanıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!