Almanya’da ekim ayında neler değişti?

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ekim ayında neler değişti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 10:04

Uzun bir yaz tatilden sonra başlayan yeni yayın döneminde Hürdanış Köşesi’ne doludizgin başlıyoruz. Günlük hayatımızı etkileyen yeni yasal düzenlemeler, uygulamalar ve yenilikleri bu köşede siz değerli okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz. Gerek çalışma hayatı gerekse sosyal güvenlik, sağlık ve bakım hizmetleri konularında merak ettiğiniz konulara yer vereceğimiz köşede, merak ettiğiniz soruların yanıtlarını da okuyacaksınız. Yeni yayın döneminde okurlarımızla yeniden buluşmanın coşkusuyla, kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Almanya’da ekim ayında neler değişti

ALMANYA’da Ekim 2023’ten itibaren yeni yasalar ve değişiklikler yürürlüğe girdi. Doğalgaz müşterilerini, Alman Demiryolları yolcularını ve çalışanları bekleyen yenilikleri sizler için derledik.
Federal Alman hükümeti, 1 Ekim 2022’de aldığı bir karar uyarınca, Almanya’daki gaz depolarının dolum maliyetlerini tüm doğalgaz müşterilerine yansıtan ‘Gaz Güvence Ücretleri’nin uygulanmasını kararlaştırmıştı. Bunun neticesinde 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla, Alman gaz piyasası bölgesi için sorumlu olan Trading Hub Europe (THE), hem kilovat saat (kWh) başına 0.57 Euro tutarında kesilen enerji katkı payını ve kWh başına 0.038 Euro kesilen enerji dönüşüm katkı payını 0 Euro’ya düşürdü. Teag Thüringer Enerji Tedarik İşletmesi, yaz ayında yaptığı açıklamada, özel müşteriler için doğalgaz fiyatlarını 1 Ekim’de kWh başına brüt 0.559 Euro’luk bir indirimle, özel müşteriler için düşüreceğini duyurmuştu. Yıllık 20 bin 000 kWh doğalgaz tüketimine sahip doğalgaz müşterileri için bu, yıllık yaklaşık 110 Euro tasarruf anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Almanya’da ekim ayında neler değişti

TREN BİLETLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Alman demiryolları Deutsche Bahn (DB), ekim ayı itibarıyla şehirlerarası uzun mesafe seyahatlerinde ‘Sparticket’ adlı ucuz tarifeli biletlerin DB seyahat merkezlerinde ve seyahat acentelerinde sadece bir cep telefonu numarası veya e-posta adresi karşılığında satışa sunulacağını açıkladı. Açıklamada, “Seyahat süreçlerini müşterilere daha iyi bildirebilmek için çevrimiçi bilet uygulamasına ağırlık vermeye devam ediyoruz” denildi. Söz konusu biletlerin çevrimiçi satış işlemi için DB’nin, yolcuların iletişim bilgilerini ve güncel seyahat planlarını tespit etmesi gerekiyor. Bu yeni hizmetin özellikle gecikmeli seyahatler konusunda bilgilendirici olması nedeniyle yolcular için oldukça avantajlı olduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

TELEFONLA HASTALIK RAPORU
Koronavirüs kaynaklı pandemi sırasında büyük kolaylık sağlayan telefonla hastalık raporu alma uygulamasının, önümüzdeki sonbahar döneminde beklenen yeni grip sezonunun başlamasıyla birlikte uzatıldığı bildirildi. Federal hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısında söz konusu uygulamanın, pandemi döneminde gerek hasta gerekse sağlık personeli açısından çok pratik olduğu vurgusu yapıldı. Federal Sağlık Bakanı Lauterbach, özellikle hafif hastalıklar ve sadece daha önce bilinen hastaların aile hekiminden telefon açmak suretiyle hastalık raporu almayı sürdürebileceklerini belirtti.

KİMLER EMEKLİ OLACAK?
Almanya’da ekim ayında yine birçok kişi için yaş haddinden emekli olabilecek. Bilindiği gibi bu ülkede dört tür emekli aylığı bağlanıyor. Bunlar, şöyle sıralanabilir: Standart yaşlılık aylığı, ağır engelli insanlar için yaşlılık aylığı, uzun süre sigortalılar için yaşlılık aylığı ve haddinden fazla uzun sigortalılar için yaşlılık aylığı. Şimdi gelelim, ekim ayı itibariyle kimlerin emekli olacağına. 2 Ekim 1957 ile 1 Ekim 1957 arasında doğan sigortalılar, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren standart yaşlılık almaya hak kazanabilirler. Bu aylıkta kesinti yapılmaz.

Haberin Devamı

YAZILI BAŞVURU ŞARTI
2 Ekim 1962 ile 1 Ekim 1962 tarihleri arasında doğan kişiler, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren ağır engelli insanlar için yaşlılık aylığı alabilirler, ancak bu aylıkta yüzde 10.8 kesinti yapılır. Uzun süre sigortalılar için yaşlılık aylığı, 2 Eylül 1960 ile 1 Ekim 1960 tarih aralığında doğanlar yine bu ayın başından itibaren yüzde 12 kesintiyle bağlanır. Ancak bu aylığı alabilmek için 35 yıllık sigortalılık süresi şartı aranıyor. Aynı koşul ağır engelli insanlar için yaşlılık aylığı için de geçerli. Özellikle uzun süre sigortalılar için yaşlılık aylığı, 45 yıl sigortalılık süresine sahip olup da 2 Temmuz 1959 ile 1 Ağustos 1959 arasında doğanlar için 1 Ekim 2023’ten itibaren ilk kez bağlanabilir. 2 Ağustos 1959 doğumlu kişiler ise ancak 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren bu kesintisiz aylığı alabilirler. Emekli aylığının, otomatik olarak bağlanmadığını, bunun için emeklilik koşullarını taşıyan sigortalının yazılı müracaatı gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Haberin Devamı

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?
Ekim 2023’teki emekli aylığı ödemeleri 31 Ekim 2023 Salı günü yapılacağı duyuruldu. Gerekçe olarak da bu tarihin bankaların ekim ayındaki son iş günü olması gösterildi. Ekim 2023 için geriye dönük olarak ödenen emekli aylıklarında, son ödeme tarihinin 31 Ekim 2023 olacağı açıklandı. Kasım 2023 aylıklarını önceden alacak olan emeklilere yönelik ödeme tarihi de 31 Ekim 2023 olacak. Şimdiden takviminize not düşüp 31 Ekim 2023 tarihine kadar emekli aylığınızın yatırılıp yatırılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Almanya’da ekim ayında neler değişti

EMEKLİLER İÇİN VERGİ BEYANI SÜRESİ
ALMANYA’da 2022 yılı için vergi beyanı süresi 2 Ekim 2023 tarihinde sona eriyor. Bu tarih, vergi danışmanı olmayan emekliler için de önemlidir. Daha önce Temmuz 2023 sonuna kadar tanınan vergi beyanı süresi iki ay uzatıldı. Ancak 30 Eylül 2023 günü, cumartesi gününe denk düştüğü için son beyan tarihi 2 Ekim 2023 Pazartesi olarak kabul edilmişti. Bu süreyi kaçıran vergi mükellefleri, maliye tarafından ceza tehdidi gelebilir, uyarısını yapmış olalım.

Haberin Devamı

YAKIT YARDIMI İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN
Odun, petrol veya tedariki bir şebekeye bağlı olmayan yakıtlarla ısınan evler için ısıtma yardımı Ekim 2023 sonunda sona eriyor. 20 Ekim 2023’e kadar başvuru yapanlar, federal bütçenin hane başına sağladığı yıllık 2 bin Euro’ya kadar yakıt yardımından faydalanabilirsiniz. Ancak yakıt yardımı için ayrılan kaynak sınırlı olduğu için, başvuru süresinde gecikenler, yakıt yardımından yoksun kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Doğalgaz veya uzaktan ısıtmalı yakıt sistemi kullananlar bu özel yardım kaleminden yararlanamayacaklar. Bu yardıma hak kazanıp kazanmadığınızı kontrol etmek için Federal Yakıt Yardımı (Brennstoffhilfe) dairesinin linkini, arama motorundan bulup tıklamanız yeterli olacaktır. Bavyera, Berlin veya Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde yaşayanlar başvurularını ilgili bakanlıklara veya yetkili mercilere yapmalıdır.

DEVAM EDECEK: Almanya’da yaşlı bakımında neler değişti? Hangi kolaylıklar getirildi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!