‘Almanya tutkulu bir politikacıyı kaybetti’

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya tutkulu bir politikacıyı kaybetti’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 13:43

Federal Meclis’in en yaşlı ve en kıdemli milletvekili Wolfgang Schaeuble, 81 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir kanser tedavisi gören Schaeuble’nin dün akşam ailesiyle birlikteyken yaşamını yitirdiği açıklandı.

Haberin Devamı

İKİ Almanya’nın birleşmesi döneminde ‘2+4 Anlaşması’nın imzalanmasında etkin rol oynayan, 1990 yılında yapılan genel seçim öncesi sürdürdüğü seçim kampanyası sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Wolfgang Schaeuble’nin ölüm haberini, 80 yaşındaki eşi Ingeborg Schaeuble duyurdu. Bu yaz bisikletle geçirdiği trafik kazasından sonra eşinin hep yanında olduğunu söyleyen Ingeborg Schaueble, “Sadece yakınlarımızın bildiği bu amansız hastalığını atlatmak için yoğun mücadele verdi. Ama ne yazık ki üstesinden gelemeyip aramızdan ayrıldı, bizleri terk etti” dedi.

‘Almanya tutkulu bir politikacıyı kaybetti’
‘AKIL HOCAMI KAYBETTİM’
Schaeuble’nin yaşamını yitirmesi politik çevrelerde de üzüntü yarattı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Wolfgang Schaeuble, 50 yılı aşkın süre ülkemizi milletvekili, bakan ve Federal Meclis Başkanı olarak şekillendirdi. Almanya derin bir düşünce insanını, tutkulu bir politikacıyı ve tartışmayı seven bir demokratı kaybetti. Tüm düşüncelerim bugün ailesinin yanında” ifadelerini kullandı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de “Wolfgang Schaeuble’nin dün akşam yaşamını yitirdiği haberi beni derinden üzdü. Ben çok sıkı bir dostumu ve politikadaki en iyi ‘akıl hocamı’ kaybettim. Düşüncelerim ailesinin, özellikle de eşi Ingeborg’un yanında” açıklamasında bulundu.
‘Almanya tutkulu bir politikacıyı kaybetti’
SCHAEUBLE KİMDİR?
Wolfgang Schaeuble, 18 Eylül 1942’de Freiburg’da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra Heidelberg ve Hamburg Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi yaptı. 1961 yılında CDU gençlik teşkilatı ‘Genç Birlik’ (JU) üyesi oldu ve aktif politikaya atıldı. 1972 yılında Federal Meclis milletvekili seçildi. Helmut Kohl kabinesinde 1984-1989 yıllarında Federal Özel Görevler Bakanı ve Başbakanlık Dairesi Başkanı, 1989-1991 yıllarında da Federal İçişleri Bakanı olarak görev aldı. 1991-2000 yıllarında CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanlığı, 1998-2000’de CDU Genel Başkanlığı yaptı. Angela Merkel kabinesinde 2005-2009 yıllarında Federal İçişleri Bakanı, 2009-2017’de de Federal Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2017-2021 yıllarında da Federal Meclis Başkanlığı yaptı.

BAKMADAN GEÇME!