‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 11:06

Almanya’ya 1961 yılında başlayan Türk işgücü göçüyle zamanla buranın bir parçası olan Türk kültürünün kalıcı ‘Almanya Türkleri’ (Deutschlandlieder) belgeselinin prömiyeri başkent Berlin’de yapıldı.

Haberin Devamı

MÜZİSYEN, yazar ve yönetmen Nedim Hazar’ın Türk Halk Müziği’nden rap’e, klasik müzikten popa ve caza kadar Türkçe-Almanca eserlerden oluşan belgeselinin prömiyerine federal hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth ile bazı milletvekilleri de katıldı. Belgeselde ‘Misafir İşçi’ olarak bilinen birinci nesil ‘gurbetçi’ Türk sanatçıların yanı sıra yeni nesil rap’çiler ve popçulardan parçalar da yer aldı. Metin Türköz, Derdiyoklar Ali, Özay Fecht, Ata Canani, Sema Moritz, Eco Fresh, Erci E., Ali Baran, Tice, Cem Karaca gibi sanatçılardan eserlerin yer aldığı belgeselin prömiyerinde duygu dolu anlar da yaşandı. Özellikle genç nesil Türkiye kökenliler dil bilmeden kendileri için yabancı olan bir ülkede gece gündüz demeden çalışan birinci nesil ‘atalarına’ çok şey borçlu olduklarını söylediler

‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı

BABA-OĞUL AYNI SAHNEDE
Gösterimden önce sahneye çıkan yönetmen Nedim Hazar ve kendisine belgeselin çekiminde önemli katkıları olan oğlu ünlü rap’çi Eko Fresh (Ekrem Bora), Almanya’da yaşanan ve yaşatılan bu kültürün korunmasının öneminin altını çizdiler. Kendisi de müzisyen olan ve 1980’li yıllarda Köln’de ‘Yarınistan’ grubunu kuran Nedim Hazar, bir dönemler Almanya’daki Yüksel Özkasap gibi Türk sanatçıların plaklarının, kasetlerinin Türkiye’dekilerden daha çok satıldığını hatırlattı. Hazar, Türk bakkalların bir köşesinde satılan bu kaset ve plakların tarihi önem taşıdığını da vurguladı. Ailesiyle birlikte Bonn yakınlarındaki Königswinter’de yaşayan Nedim Hazır, bu belgeselin yapımında katkıda bulunan Almanya Dışişleri Bakanlığı’na, ARD ve ZDF’e, İsviçre Televizyon ve Radyosu’na (SSR-SRG) ve Avusturya Televizyonu’nun (ORF) ortak programı 3Sat’a teşekkür etti.
‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı

ATATÜRK FİLMİNİ YAYINLAYACAK
3Sat’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle 26 Ekim’de ‘Atatürk-Modern Türkiye’nin Babası’ filmini göstereceği açıklandı. 28 Ekim’de de saat 19.20’den itibaren ‘100 Yıl Türkiye Cumhuriyeti-Almanya İçin Kültür ve Almanya Türküleri Belgeseli’ ile ‘Anadolu’da Almanya-Türkiye ne kadar Alman?’ ve Fatih Akın’nın ‘Duvara Karşı’ filmini yayınlayacağı belirtildi.
‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı

‘Almanya Türküleri’nin prömiyeri Berlin’de yapıldı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!