Almanya kalifiye açığı için gözü Brezilya’ya dikti

Güncelleme Tarihi:

Almanya kalifiye açığı için gözü Brezilya’ya dikti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2023 10:55

Federal hükümet bakım alanındaki eleman açığını gidermek için Brezilya’yı da mercek altına alacak. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, işe alım stratejisinin bir parçası olarak haziran ayında Brezilya’ya birlikte seyahat etmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da kalifiye açığı konusunda en ciddi sorunların yaşandığı iş alanının başında yaşlı ve hasta bakımı geliyor. Bu alandaki açığı gidermek için gözünü yurtdışına çeviren Almanya yeni bir hedef ülke belirledi. Daha önce Meksika ve Endonezya ile bu yönde açığı gidermek için anlaşmalar yapan Almanya gözünü Brezilya’ya çevirdi. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ile Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, işe alım stratejisinin bir parçası olarak haziran ayında Güney Amerika ülkesine birlikte seyahat etmeyi planlıyor. Heil, Neue Osnabrücker Zeitung’a verdiği demeçte, iş dünyasıyla birlikte yerel iş gücü piyasasının alabileceğinden daha fazla genç ve iyi eğitimli insanın bulunduğu ülkelerde işçi bulmayı hedeflediklerini söyledi.

Almanya kalifiye açığı için gözü Brezilya’ya dikti

Haberin Devamı

‘HİÇBİR ÜLKEYİ MAHRUM BIRAKMAYACAĞIZ’
Brezilya’nın bakım sektöründe özellikle büyük bir potansiyel iş gücüne sahip olduğunu belirten Heil, “Hiçbir ülkeyi kendi ihtiyacı olan işçilerden mahrum bırakmamak için çok hassas bir şekilde ilerleyeceğiz” diye vurguladı. Çalışma Bakanı, her iki tarafın da çıkarına olacak şekilde bir düzenleme istediklerini belirtirken, ‘Kazan-kazan-kazan’ durumundan bahsederek, “Biz yararlanacağız, menşe ülkeler de, örneğin bizim yerel eğitime dahil olmamızdan faydalanacak. Ayrıca bize gelen insanlar da kendileri için iyi maaşlı bir iş ve belki de evlerindeki aile üyelerine maddi destek sağlama imkânı bulacak” dedi. Bakan Heil, şubat ayında Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ile birlikte Batı Afrika’da Gana’yı ziyaret etmişti.

‘RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL’
Ancak hükümetin bakım alanındaki açığı gidermek için yurtdışından eleman getirme stratejisine tepki geldi. Almanya Hasta Koruma Vakfı İcra Direktörü Eugen Brysch, Brezilya’da planlanan bu girişimi de eleştirdi. Tagesschau’a konuşan Brysch, hasta bakıcı açığının her şeyden önce ülke içi bir sorun olduğunu belirtirken, “Birkaç yüz ilave Brezilyalı bakıcı bile bu sorunu çözmeyecektir” dedi. Avrupa dışından işçi alım rakamlarının on yıldan uzun bir süredir devam ettiğini ancak rakamların iç açıcı olmadığını söyleyen Brysch, “Önümüzdeki 10 ile 12 yıl içinde 500 bin hasta bakıcının emekli olacağı şimdiden belli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!