‘Almanya İsrail’in yanında’

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya İsrail’in yanında’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2023 13:30

Avrupa Konseyi’nin gelecek hafta Brüksel’de düzenlenecek toplantısı öncesi Federal Meclis’te ‘Hükümet Açıklaması’ yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Almanya İsrail’in yanında” derken, Avrupa’ya, Almanya’ya düzensiz göçün engellenmesi için AB’nin dış sınırlarında kontrollerin artırılması gerektiğini yineledi. Tüm konuşmacılar Almanya’nın İsrail’in yanında olduğunu vurgularken, “İsrail ve Yahudi düşmanlığına Almanya’da yer yok” görüşünü vurguladılar ve Hamas’a destek verenlerin sınır dışı edilmelerini istediler.

Haberin Devamı

İSRAİL ve Mısır’a yaptığı resmi ziyaretlerden dönen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Konseyi’nin 26-27 Ekim’de Brüksel’de düzenlenecek toplantısı öncesi Federal Meclis’te yaptığı ‘Hükümet Açıklaması’nda, Almanya’nın İsrail’in yanında olduğunu yineledi. Ortadoğu’nun savaş meydanına dönüşmesinin engellenmesi ve Hamas’ın rehin aldığı insanları serbest bırakması için Ürdün, Katar, Mısır ve Türkiye liderleriyle görüşmeler yaptığını hatırlatırken, bu konuda hepsinin hemfikir olduklarının da altını çizdi. İsrail’de Hamas’ın rehin aldığı insanların yakınlarıyla bir araya geldiğini belirten Scholz, “Anlatılanlar beni çok üzdü ve çok duygulandırdı. Rehineler koşulsuz serbest bırakılmalıdır” görüşünü de vurguladı.

‘Almanya İsrail’in yanında’

Haberin Devamı

‘EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA’
Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın ve Ortadoğu’da yaşanan savaş tehlikesinin Avrupa’yı da dünyayı da etkileyeceğine dikkat çekerken, Rusya’nın lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın “En büyük meydana okuma” olduğunu söyledi. Aynı zamanda Almanya’nın da AB’nin de Ukrayna’ya her türlü desteği sürdüreceğini de yineledi. Ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU lideri Friedrich Merz, Ukrayna’daki savaşı ve İsrail’deki saldırıları büyük bir meydan okuma olarak niteledi. Rusya’nın savaşa son vermesi ve Ortadoğu’da savaş yaşanmasının engellenmesi için tüm diplomatik imkânların devreye sokulmasını da istedi. Başbakan Scholz da, daha sonra kürsüye gelen konuşmacılar da Almanya’da İsrail düşmanlığına da Yahudi düşmanlığına da yer olmadığının altını çizdiler.

DÜZENSİZ GÖÇ SINIRLANDIRILMALI
Şansölye Scholz, Avrupa Konseyi görüşmelerine katılacak olan devlet ve hükümet başkanlarının düzensiz göçün sınırlandırılması ve engellenmesi için somut adımlar atmasını beklediklerini de söyledi. Avrupa’ya ve Almanya’ya düzensiz göçün sınırlandırılması için Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında kontrollerin artırılmasından yana olduklarını belirtirken, başta Almanya olmak üzere Hollanda ve İskandinav ülkelerinde sığınma başvurusunda bulunanların çok büyük bir bölümünün başka AB ülkeleri üzerinden geldiğine dikkat çekerken, bu durumun Dublin Sözleşmesi ile bağdaşmadığını da hatırlattı. Başbakan Scholz, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre sınırlarında kontrolllerin artırıldığını belirtirken, bunu sürdüreceklerini belirtti. Aynı zamanda SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin sığınma başvurularının sonuca bağlanmasının hızlandırılmasında, başvuruları geri çevrilenlerin sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılmasında kararlı olduklarını da vurguladı. Başvuruları kabul edilmeyen vatandaşlarını geri almaları için bazı ülkelerle son dönemlerde görüşme yaptıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA-POLONYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER
CDU lideri Friedrich Merz, düzensiz göçün sınırlandırılması ve başvuruları kabul edilmeyenlerin sınır dışı edilmeleri konusunda hükümetle işbirliğine hazır olduklarını yineledi. Başbakan Olaf Scholz’un konuşmasında Merkel döneminde Türkiye ile yapılan Geri Kabul Sözleşmesi’nden bahsetmeyi unuttuğuna işaret ederek, dolaylı bir biçimde bu alanda yeni bir girişimde bulunulmasını da ima etti. Friedrich Merz, Almanya ile Fransa arasındaki ilişkilerde son dönemlerde sıkıntılar yaşandığına da dikkat çekerken, bu iki dost ülke arasındaki ilişkilerin yeniden güçlendirilmesi çağrısında da bulundu. Aynı şekilde Almanya ile Polonya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini de önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!