Almanya da yasta

Güncelleme Tarihi:

Almanya da yasta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2023 10:53

24 Kasım Noel akşamı Hıristiyan aleminin ruhani lideri Papa 1. Francis (Françiskus), kendisinden önce görev yapan Papa 16. Benedikt’in sağlık durumunun hiç de iyi olmadığını açıklarken, tüm Hıristiyanları O’nun için dua etmeye çağırdı. Ancak Almanya ve Alman kökenli Papa 16. Benedikt yeni yılı göremedi.

Haberin Devamı

Almanya da yasta
VATİKAN Sözcüsü Matteo Bruni, Papa 16. Benedikt’in 31 Aralık sabahı saat 09.34’te 95 yaşında Ecclesiae Manastırı’nda yaşamını yitirdiğini duyurdu.
2005-2013 yıllarında Hıristiyan aleminin ruhani lideri olarak görev yapan 16. Benedikt’in ölümü tüm Hıristiyanları olduğu gibi Almanya’yı da Almanları da yasa boğdu.
Ölüm haberi duyulur duyulmaz yalnız kiliselerde değil, evlerde de mumlar yakıldı.
Kiliselerde ayinler düzenlendi.
16 Nisan 1927’de Bavyera eyaletine bağlı Passau kenti yakınlarındaki Marktl am Inn beldesinde dünyaya gelen ve asıl adı Joseph Ratzinger olan eski Papa Emeritus 16. Benedikt, şu ana kadar görev yapan 266 papa arasında Almanya, Alman kökenli 8’inci papaydı.
Almanya ve Alman kökenli 5. Gregor (996-999), 2. Clemens (1046-1047), 2. Damasus (1048 yılında 24 gün), 9. Leo (1049-1054), 2. Victor (1055-1057), 9. Stephan (1057-1058), 6. Hadrian (1522-1523) yıllarında Hıristiyan aleminin liderliğini yaptı.
16. Benedikt de 2005-2013 yıllarında.

Haberin Devamı

EN YAŞLI İKİNCİ PAPA
19 Nisan 2005’te papa seçildiğinde 78 yaşında olan 16. Benedikt, en yaşlı 2. papaydı.
28 Şubat 2013’te istifa ederek görevi bırakan ikinci papa.
Zira Hıristiyanlık geleneğine ve Vatikan kurallarına göre papanın görevi ancak yaşamını yitirmesiyle son bulur.
Ama 16. Benedikt, sağlık durumunun görevini arzu ettiği şekilde yerine getirmeye imkân vermediği gerekçesiyle 11 Şubat 2013’te istifasını verip 28 Şubat’ta da görevi bıraktı.
Bu 598 yıl sonra ilk istifaydı.
Her ne kadar Almanya’nın Freising ve Münih kentinde Başpiskopos olarak görev yaptığı dönemde kiliselerde yaşayan cinsel istismarlara göz yumduğu suçlamaları nedeniyle istifa ettiği ileri sürülse de Papa 16. Benedikt bu iddiaları hep geri çevirdi.
Papa 16. Benedikt, görevi boyunca da, istifa ettikten sonra da, Almanya ve Almanlarla ilişkisini hep sürdürdü.
Görevi sırasında Almanya’ya ve Almanlara bir ilk yaşattı.
22 Eylül 2011 tarihinde başkent Berlin’deki Federal Meclis’te bir konuşma yaptı.
Bu bir ilkti.

Almanya da yasta
‘DİLE BENDEN NE DİLERSEN’
Federal Meclis’te ilk kez bir papa konuştu.
Kendisini Almanya’ya davet eden dönemin Federal Meclis Başkanı Karl Lammert, “Aziz Peder, Almanya’ya, anavatanınıza, özellikle de buraya Federal Meclis’e kalpten hoş geldiniz” diyerek selamladı Papa 16. Benedikt’i.
Papa 16. Benedikt konuşmasında İsrailoğulları’nın üçüncü Kral’ı Süleyman’a (Solomon) Tanrı’nın “Dile benden ne dilersen” dediğini hatırlatıp, “Acaba ne dilemiştir? Başarı mı, zenginlik mi, uzun bir yaşam mı yoksa düşmanlarını yok etme mi? O Tanrı’dan uşağına iyi ve kötüyü birbirinden ayırarak halkını adil bir biçimde yönetmek için duyarlı bir kalp vermesini istemiştir” diyerek politikacılara adeta bir ahlak dersi verdi.
Hıristiyanlığın hukuk, eşitlik ve mantık üzerine kurulu olduğunu vurguladı.
Tabii Papa 16. Benedikt’in Federal Meclis’te konuşmasını ‘laiklikle bağdaşmadığı’ gerekçesiyle boykot eden milletvekilleri de oldu.
Sol Partili 76 milletvekilinden sadece 28’i oturuma katıldı.
Başka partilerden de katılmayan parlamenterler de oldu.

Haberin Devamı

İSLAM ÜLKELERİNDEN HAYAL KIRIKLIĞI
Papa 16. Benedikt 27-30 Kasım 2006 tarihlerinde Türkiye’ye de resmi bir ziyarette bulundu. Ancak Türkiye’yi ziyaretinden önce Regensburg Üniversitesi’nde yaptığı ‘İnanç ve akıl’ başlıklı konuşmasında Bizans İmparatoru 2. Manuel’in Hz. Muhammed’le ilgili söylemini dile getirmesi, İslam dünyasında büyük tepkiyle karşılanmıştı. Her ne kadar Vatikan’dan “Papa 16. Benedikt, dinler arası diyalogdan yanadır” açıklaması yapılsa da bu yaklaşım İslam ülkelerinde hayal kırıklığına yol açtı.
Ancak papanın Türkiye ziyareti olaysız geçti.
Papa 16. Benedikt, Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Türkiye Cumhuriyeti kurucusunun sözlerinini kendi sözlerim gibi söylemekten gurur duyuyorum. Yurtta Barış, Dünyada Barış” yazdı, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le Çankaya’da görüştü, Selçuk’ta Meryem Ana Kilisesi’nde ayin yönetti, İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’ni, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi’ni ziyaret etti.
Ve 95 yaşında yaşamını yitiren Papa 16. Benedikt’in cenazesi yarın Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda Papa Francis’in yöneteceği sade törenden sonra Aziz Petrus Bazilikası’nın altındaki mahzenlerden birinde toprağa verilecek.
Toprağı bol olsun!!!

BAKMADAN GEÇME!