Almanya bileti hızlı tren için geçerli mi?

Güncelleme Tarihi:

Almanya bileti hızlı tren için geçerli mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2023 09:43

Almanya’da 1 Mayıs’tan itibaren uygulamaya girecek olan Almanya bileti sadece şehir içi toplu taşıma araçları için mi geçerli, yoksa, şehirlerarası otobüs ve tren seferlerinde de kullanılabilecek mi? Örneğin ICE adlı hızlı trenler için de geçerli olacak mı Almanya bileti? Bugün siz sayın okurlarımız için, Almanya bileti ile ilgili merak ettiklerinizi derledik.

Haberin Devamı

Almanya bileti hızlı tren için geçerli mi

1 Haziran ile 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Almanya genelinde toplu taşıma araçlarıyla seyahat etme imkânı sağlayan 9 Euro’luk bilet kampanyasının yerine geçen 49 Euro’luk Almanya bileti, ülke genelindeki banliyö ve şehir içi ulaşımı araçlarında kullanılabilecek. 3 Nisan’dan bu yana gişelerde ve bilet otomatlarında satışa sunulan bir ay abonelik biletler, çip veya akıllı cep telefonundaki uygulama üzerinden sanal bilet şeklinde olacak. Arzu edenler, söz konusu bileti QR kodlu kâğıda basılı bilet olarak da satın alabilecek. Biletler kişinin adına kayıtlı olacak ve başkasına devredilemeyecek.

Haberin Devamı

Almanya bileti hızlı tren için geçerli mi

SEFERLERDE RÖTAR OLURSA
Şehirler arası işleyen toplu taşıma araçlarında, Almanya bileti şu şartlar altında geçerli olacak:
* Almanya bileti, ülke genelendeki ‘Regional’ ve ‘Nahverkehr’ olarak tabir edilen şehir içi banliyö ve şehirlerarası yakın mesafede ulaşımı sağlayan tren ve otobüslerde kullanılabilecek.
* Şehirler arası uzun mesafeli ulaşımı sağlayan IC, EC ve ICE adlı trenler için Almanya bileti geçerli olmayacak. Ancak banliyö ve yakın mesafeli hatlarda işleyen trenlerde 20 dakikadan fazla gecikme olması halinde Almanya bileti ile ICE adlı hızlı trenle seyahat edilebilecek. Seyahat için satın alınacak ek biletin ücreti, Almanya bileti aboneliği olan yolculara Deutsche Bahn tarafından iade edilecek.
* Almanya bileti, şehirler arası işleyen trenlerde 2. sınıf yolcu kompartımanlarında seyahat edilebilecek.
* Almanya bileti FlixTrain gibi özel tren veya FlixBus gibi özel otobüs işletmelerine ait toplu taşıma araçları için geçerli olmayacak.
KAÇ BİLET SATILDI?
Almanya toplu taşımacılık birliği VDV’nin verdiği bilgilere göre, 25 Nisan itibariyle 3 milyon Almanya bileti satıldı. Bilet satın alanlardan 750 bin kişinin, ilk kez ÖPNV adlı şehir içi ve yakın mesafeli şehirlerarası toplu taşıma araçları için abone olduğu açıklandı. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde Almanya bileti ile seyahat edecek yolcu sayısının artmasını bekliyorlar. VDV’nın tahminlerine göre, ülke genelinde yaklaşık 5.6 milyon kişinin Almanya bileti ile seyahat edecek. Ayrıca halihazırda abonelik tren bileti sahibi olan 11 milyon yolcunun da, 49 Euro’luk Almanya bileti aboneliğine geçiş yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

EMEKLİ AYLIKLARINA İKİNCİ ZAM YOLDA

ALMANYA’da 2022’de emekli aylıklarına son yılların en büyük zammı yapılmıştı. Bu yaz aylarında, yine yaklaşık 21 milyon emeklinin yüzü gülecek. Çünkü, Federal Alman Hükümeti’nin aldığı karar uyarınca, 1 Temmuz’dan itibaren ülkenin batı eyaletlerinde emekli aylıkları yüzde 4.39 ve doğu eyaletlerinde yüzde 5.86 oranında zamlanacak. Bu son zamla birlikte, iki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden geçen 30 yılı aşkın süre sonra, ülkenin doğu ve batı eyaletlerindeki emekli aylığı bağlama oranları eşitlenmiş oldu.
KARAR EYALETLER MECLİSİ’NDE
Emekli aylıklarının artışına ilişkin yönetmelik federal hükümet tarafından hazırlanıp Eyaletler Meclisi’nin onayına sunuldu. Federal Parlamento’nun onayının gerekli olmadığı zam yönetmeliğinin Eyaletler Meclisi’nden geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yapılacak son zamla birlikte örneğin ülkenin batısında yaşayan ve 1.500 Euro aylık alan bir emeklinin cebine 1 Temmuz’dan itibaren 66 Euro daha fazla para girecekken, doğudakinin aylık artışı 88 Euro olacak. Bilindiği gibi geçen yıl da emeklilere son 40 yılın en büyük zammı yapılmıştı. Batı eyaletleri için 2022 yılında emekli aylıkları yüzde 5.35 oranında doğuda ise yüzde 6.12 oranında artmıştı.

 

Haberin Devamı

VERGİDE EN BÜYÜK YANILGILAR DOSYASI – 1

VERGİ BEYANININ GETİRİSİ VAR MI?
İNSAN psikolojisinde şöyle bir şey vardır: Birçok kişinin doğru bildiği sanılan bir konu, ne kadar çok dillendirilirse, inandırıcılığı o kadar artar. Peşin hükümlü bu eğilimin, vergi konularında kulaktan kulağa dolaşan ve doğru olduğuna inandığımız bilgiler için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Yıl sonunda vergi beyannamesi hazırlamak birçok vergi mükellefi için büyük bir külfet gibi geliyor. Bir de “Atacağım taş, vuracağım kuşa değer mi” şeklindeki yaklaşım, genellikle vergi beyannamesinde bulunmama eğilimini güçlendirebiliyor. Acaba halk arasında yaygın olan ‘vergi denkleştirmesinin bana bir getirisi yok’ şeklindeki kanı acaba gerçekten doğru mu? Vergi konusunda bu ve buna benzer yerleşmiş sekiz kanının doğruluğunu uzmanların gözüyle sizler için araştırdık.
1. Kanı: Vergi beyannamesinde bulunmanın getirisi yok
Bu kanının peşinen doğru olduğunu iddia etmek olur. Alman Vergi Müşavirleri Derneği’nin (BVL) Genel Müdür Yardımcısı Jana Bauer’in verdiği bilgiye göre, yıl sonunda vergi denkleştirmesi amacıyla isteğe bağlı yapılacak vergi beyannamesinin, vergi mükellefleri için bir getirisi var. Federal İstatistik Dairesi’nin vergi iadeleri konusunda iki yılda bir yaptığı istatistiki değerlendirmeye göre, ortalama vergi iadesi miktarı 1.070 Euro tutarında olduğunun tespit edildiğini hatırlatan Bauer, bazı durumlarda vergi iadesi miktarının daha da yüksek olabileceğine bile işaret ediyor. BVL yetkilisi bunun için şu örneği veriyor:
Bir üniversite öğrencisi sadece altı ay sigortaya tabi bir işte çalışsa bile, gelir vergisi açısından sanki 12 ay çalışmış gibi vergiye tabi tutulur. Bu durumda olanlar, gereğinden fazla gelir vergisi ödemiş oluyorlar. Bu kişiye, kendisinden fazladan kesilen gelir vergisini, yapacağı vergi denkleştirmesi kapsamında maliye tarafından iade edilecektir. Vergi uzmanları, özellikle 2. derecede engellilik belgesi olanlar veya işe gidip gelmek için yol masrafı yüksek olanlara yıl sonunda vergi beyanında bulunmalarını öneriyorlar.
2. Kanı: Bir kere vergi beyanında bulunan, her yıl bunu yapmak zorunda
Halk arasında yaygın olan bu kanının doğru olmadığını söyleyebiliriz. Almanya Vergi Mükellefleri Birliği yetkilisi Daniela Karbe-Gesler, ntv haber sitesine yaptığı açıklamada, bu kanının yanlış olduğunu belirterek, “İsteğe bağlı vergi beyanında bulunanlar otomatikman her yıl vergi beyanında bulunmak zorunda değil” diyor. Vergi beyanı zorunluluğu bazı etmenlere bağlı olduğunu kaydeden yetkilisi, aylık kazancının yanı sıra kira geliri veya serbest girişimcilikten elde edilen ve peşinen vergisi kesilmeyen başka ek gelir olanların vergi beyanında bulunmak zorunlu olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: İşsizlik parası vergiye tabi değil. Acaba bu kanı doğru mu?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!