Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Güncelleme Tarihi:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2021 13:10

Almanya’nın 16 yıldır başbakanlığını yapan Angela Merkel’in, Federal Meclis’in ‘konuklar tribünü’nde yer aldığı oturumda, Olaf Scholz, 395 milletvekilinin desteğiyle Almanya’nın yeni Başbakanı seçildi.

Haberin Devamı

736 sandalyeli Federal Meclis’te oy kullanan 707 milletvekilinden 395’i Scholz’a “Evet”, 303 milletvekili “Hayır” oyu kullandı, 6 parlamenter çekimser kaldı. 3 oy ise geçersiz sayıldı. 416 milletvekili bulunan koalisyon hükümeti mensubu milletvekillerinin kaçının Scholz’a destek vermediği ise gizli oylama yapıldığı için belli değil. Oylamadan sonra SPD, FDP ve Yeşiller milletvekilleri Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz’u ayakta alkışladılar. CDU/CSU’lu, AfD’li ve Sol Partili milletvekilleri ise hem ayağa kalkmadılar hem de alkışlamadılar. Oylama sırasında Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Başbakan Gerhard Schröder, Federal Meclis eski Başkanları Rita Süssmuth, Wolfgang Thierse ve Karl Lammert de tribünde yer aldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Haberin Devamı

MAZBATASINI ALIP YEMİN ETTİ
Oylamadan sonra ‘Bellevue Sarayı’na giderek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den mazbatasını alan Scholz, ardından tekrar Federal Meclis’e gelerek yemin etti. Scholz, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas’ın elinde tuttuğu “Gücümü Alman halkının huzur ve refahını artırmaya adayacağıma, zarar görmesini engellemek için kararlılıkla çalışacağıma, anayasa ve federal yasaları koruyup savunacağıma, görevimi yaparken hakkaniyet içinde davranacağıma ve herkese adil olacağıma yemin ederim” metnini okudu. Ancak daha önceki başbakanlardan bazıları gibi Olaf Scholz da “Tanrı yardım ettiği sürece” demedi. Scholz’un yemin etmesiyle Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel iktidarı da sona ermiş oldu. Dört dönem iktidarda kalarak, toplam 5860 gün Başbakanlık yapan Merkel, 5870 gün iktidarda kalan Helmut Kohl’ün rekorunu kıramadı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

‘YENİ HÜKÜMETİN HEDEFİ DEĞİŞİM’
Scholz yemin ettikten sonra atanan bakanlarla birlikte ‘Bellevue Sarayı’na gitti. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile diğer kabine üyelerini tebrik ederken, başarılar ve bol şans diledi. Steinmeier, yeni bakanlara mazbatalarını verdikten sonra yaptığı konuşmasında, şunları söyledi: “Şimdi artık siz ülkemiz ve 82 milyonun üzerindeki insanlarımız için sorumluluk taşıyorsunuz. Seçimlere sorumluluk üstlenmek için katıldınız ve böyle zor bir dönemde sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yeni hükümet, kalkınma ve reform alanında bir dizi değişiklikler planlıyor. Şüphesiz Almanya büyük meydan okumalarla karşı karşıya. Bunların başında iklim değişikliği, dijitalleşme, uluslararası rekabet ve göç gelmekte. Yeni konutlar inşa etme, emekli aylıkları garantisi, bilim ve eğitimi güçlendirme, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırma gibi hedefleriniz var. Almanya’da çoğunluğun sizlere destek vereceğinden şüphe duymuyorum. Dünyanın gözü bizde. Almanya’dan beklentiler çok yüksek. Liberal demokrasinin ve Avrupa’da bütünlüğün korunması çok çaba gerektiriyor ve yeni hükümetin bu yönde önemli adımlar atacağını biliyorum.”
Konuşmasında, pandemi nedeniyle her gün birçok insanın yaşamını yitirdiğini de hatırlatan Steinmeier, hükümetin gereken mücadeleyi kararlı bir biçimde vereceğinden emin olduğunu söyledi. Salgın nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyulurken, Cumhurbaşkanı Steinmeier yeni bakanlarla el sıkışmadı.

Haberin Devamı

'BU MAKAMDA OLMAK AYRICALIKTIR'
Başbakanlık’ta düzenlenen devir teslimde duygu dolu anlar yaşandı. Milletvekili olmadığı için seçildikten sonra Federal Meclis oturum salonuna giremediğini, bu yüzden de Scholz’u tebrik edemediğini söyleyen Merkel, “İşte şimdi bunu yerine getiriyorum. Sayın Başbakan, sevgili Olaf Scholz, sizi tebrik ediyorum. Bu makamda bulunmak bir ayrıcalıktır. Heyecan verici bir görev. Ama severek yapınca bu görev en güzel görevlerden biri oluyor. Ülkemiz için size başarılar ve bol şanslar diliyorum” dedi. Başbakanlık’ta çalışkan ve yoğun angajman gösteren, becerikli ve tecrübeli bir ekip bıraktığını vurgulayan Merkel, “Bu ekiple çok iyi çalışacağınıza ve başarılı olacağınıza inanıyorum” diye konuştu. Merkel, 16 yıl önce Gerhard Schröder’den görevi devralırken çok sayıda başbakanlık çalışanının salonu ve koridorları doldurduğunu hatırlatırken, pandemi nedeniyle bu kez katılımın az olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

'SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM'
Konuşmasını bitirdikten sonra Merkel’e bir buket çiçek veren Scholz ise şunları söyledi: “Sevgili Bayan Merkel, sevgili Başbakan. Size son 16 yıldır sergilediğiniz çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Bu ülkenin başbakanlığını yaptığınız bu dönem, şahane bir dönemdi ülkemiz için. Büyük meydan okumalara göğüs gerdiniz. Bu meydan okumaların ve yaşanan krizlerin bazılarını aşmak için farklı fonksiyonlarda birlikte çalıştık. Hem de karşılıklı güven içinde çalıştık.”
2008 ve 2010’daki mali krizleri, 2015’teki sığınmacı krizini ve şimdi yaşanan pandemi krizini aşmak için güven dolu bir iş birliği sergilediklerinin altını çizen Scholz, birlikte çalıştıkları dönemde edindiği tecrübelerin yeni görevini yerine getirirken yardımcı ve yararlı olacağını söyledi. Scholz, “Ülkemiz için her şeyi yapacağım” diyerek söz verdi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

BAKMADAN GEÇME!