Almanların alım gücü 26 bin Euro

Güncelleme Tarihi:

Almanların alım gücü 26 bin Euro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 10:44

Pazar araştırma enstitüsü GfK tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan her bir kişi bu yıl ortalama harcamalar için 26 bin 271 Euro’ya alım gücüne sahip. GfK’nın yaptığı açıklamaya göre, zorunlu ödemeler de dahil olmak üzere vergi ve sosyal güvenlik katkıları çıkarıldıktan sonra kişi başına düşen bu gelirle Almanya, Avrupa’daki satın alma gücü karşılaştırmasında sekizinci sıradan dokuzuncu sıraya geriledi.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA göre kişi başına 68 bin 843 Euro ile Lihtenştaynlılar Avrupa’da en yüksek satın alma gücüne sahipken, onları 49 bin 592 Euro ile İsviçreliler ve 40 bin 931 Euro ile Lüksemburglular izliyor. Diğer sıralarda ise İzlanda, Danimarka, İrlanda, Avusturya ve Norveç yer aldı. GfK’ya göre, Avrupa genelinde kişi başına düşen satın alma gücü ortalama 17 bin 688 Euro oldu. En düşük alım gücü Belarus, Kosova ve Ukrayna’da. Bu ülkelerde yaşayanlar kişi başına ortalama sadece 2 bin 478 Euro’ya sahip.

NOMİNAL OLARAK YÜZDE 5.8 ARTTI
Araştırmaya göre 42 Avrupa ülkesindeki insanların gıda, barınma, hizmet alımı, enerji maliyetleri, özel emeklilik, sigorta, tatil ve tüketim için kullanabilecekleri toplam 12.1 trilyon Euro’ları bulunuyor. Satın alma gücü 2022 yılına kıyasla nominal olarak yüzde 5.8 oranında arttı. Ancak GfK uzmanı Tim Weber, bunun hâlâ yüksek olan enflasyonu tam olarak telafi edemediğini söyledi. Buna ek olarak, birçok ülkede güçlü bölgesel farklılıklar bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!