Almanlarda dijital Euro’ya ilgi var

Güncelleme Tarihi:

Almanlarda dijital Euro’ya ilgi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2023 11:45

Almanya’da yapılan bir ankete göre, banknot ve madeni paralara ek olarak kullanılacak dijital Euro’nun, ödeme aracı olarak kabul görme potansiyeli var. Özellikle nakit seven Almanlar arasında da dijital Euro’ya ilgi olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

YÖNETİM ve teknoloji danışmanlık şirketi BearingPoint için YouGov tarafından yapılan ankette, katılımcıların beşte biri dijital Euro kullanacağını belirtti. Ankete katılanların yüzde 8’i her gün dijital Euro’yu kullanabileceğini yüzde 12’si ise haftada iki ila üç kez dijital para birimini tercih edebileceğini belirtti. Katılımcıların dörtte biri ise hiçbir zaman dijital Euro kullanmayacağını söyledi. Ankete göre Almanya’daki katılımcıların yüzde 13’ü dijital Euro’nun kullanıma girdikten sonraki ilk beş yıl içinde nakit paranın yerini alacağına inanıyor. Toplamda yüzde 25’lik bir kesim ise kart, Google Pay, Apple Pay ya da PayPal gibi diğer dijital ödeme yöntemlerinin onun yerini alacağına inanıyor.

HAZIR HALE GELMESİ 5 YILI BULUR
Anketi yaptıran BearingPoint yöneticilerinden Robert Bosch, anket sonuçlarını değerlendirirken, “Dijital Euro bilgisi artık nispeten yaygın. Ancak dijital Euro’nun nakit paraya ek olarak kabul edilebilmesi için bilgi düzeyinin daha da artırılması gerekiyor” dedi. Projede yer alan Bundesbank (Alman Merkez Bankası) Yönetim Kurulu Üyesi Burkhard Balz, dijital Euro’nun piyasaya hazır hale gelmesinin en az dört ila beş yıl daha sürebileceğini kaydetti. Bankalar, dijital Euro’yu merkez bankalarından tıpkı nakit para gibi aynı yöntemle temin edebilecek. Tüketiciler ‘dijital bir cüzdan’da bu paraya sahip olacak ve örneğin internet bağlantıları olmasa bile akıllı telefonlar aracılığıyla günün her saati saniyeler içinde ödeme yapabilecekler.
Avrupa ortak para biriminin dijital versiyonu için hazırlıklar yıllardır devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB), teknoloji ve veri koruma çalışmalarının ardından 1 Kasım 2023’te dijital Euro’ya ilişkin kural ve düzenlemelerin nihai hale getirileceği iki yıllık bir hazırlık aşaması başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!