Almanlar yasağa karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanlar yasağa karşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2024 11:34

ARD televizyonu tarafından yaptırılan ‘Deutschlandtrend’in güncel programında aşırı sağla ilgili bir anket yapıldı. Ankete katılanların yarısında fazlası AfD’nin kapatılmasına karşı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KATILIMCILARA “Sizce şu anda Almanya’da demokrasiye yönelik en büyük tehdit nedir?” diye soruldu. Yüzde 39’u aşırı sağ ve sağ popülizm cevabını verdi. Ekim 2022’de bu oran yüzde 20 olarak tespit edilmişti. Katılımcıların yüzde 18’i yanlış siyaseti ya da siyasetten uzaklaşmayı demokrasiye yönelik en büyük tehdit olarak gördüğünü ifade ederken, yüzde 5’i göç konusuna değindi. Sosyal eşitsizlik ve yoksulluğu demokrasiye yönelik en büyük tehdit olarak tanımlamayanların oranı sadece yüzde 4 oldu. Ankete katılanların yüzde 51’i, AfD’nin, her ne kadar aşırı sağcı bir parti olarak kategorize edilse de kapatılmasına karşı. Yüzde 37’lik bir azınlık, yasaklama prosedürünün başlatılmasının uygun olacağını söyledi. Ankette, AfD’nin yasaklanmasını reddedenlere bunun nedenleri de soruldu. Yüzde 65’i partinin ve seçmenlerinin siyasi olarak ele alınması gerektiğini belirtirken, yüzde 16’lık bir kesim AfD’nin anayasa karşıtı olmadığını, yüzde 14’lük bir kesim ise bu tür bir prosedürün başarı şansının olmamasını gerekçe gösterdi.

Haberin Devamı

GÖSTERİLERE DESTEK
Üç haftayı aşkın süredir Almanya’nın pek çok kentinde aşırı sağa karşı protestolar düzenleniyor ve bu gösterilere şimdiye kadar 1 milyondan fazla kişi katıldı. Bu büyük gösteriler halk arasında geniş bir destek buldu. Katılımcıların Yüzde 72’si gösterileri anladığını söylerken, yüzde 21’i anlamadığını ifade etti. Bu yüksek destek neredeyse tüm partilerin destekçileri arasında görülüyor. Yeşiller taraftarlarının yüzde 97’si, SPD taraftarlarının yüzde 91’i ve CDU/CSU taraftarlarının yüzde 83’ü gösterilerin nedenini anladıklarını söylüyor. Sahra Wagenknecht (BSW) ittifakına oy vermeyi düşünen seçmenler arasında bile yüzde 58’lik bir çoğunluk gösterilerin nedenini anlıyor. AfD destekçileri için ise durum tam tersi. Sadece yüzde 18’i gösterilerin nedenini anladığını söylerken, AfD destekçilerinin yüzde 76’sı anlamadığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!