Almanlar ülkeyi savunma yanlısı değil

Güncelleme Tarihi:

Almanlar ülkeyi savunma yanlısı değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 15:33

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın Batı’ya savaş açması tehlikesine dikkat çekerek, “Böyle bir savaşa karşı hazırlıklı olabilmemiz için çok az zamanımız var” uyarısında bulunurken, Almanların çok büyük bir bölümünün eline silah alarak ülkeyi savunmak istemediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın önde gelen Kamuoyu Araştırması Enstitüleri’nden Forsa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanların sadece yüzde 17’sinin Almanya’yı silahla savunmaya hazır olduğu belirlendi. Haftalık Stern dergisi adına yapılan kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 19’unun askeri bir saldırı halinde ülkeyi “Muhtemelen savunurum”, yüzde 61’inin ise “Muhtemelen savunmam” ve “Kesinlikle savunmam” görüşünü paylaştığı da kaydedildi. “Elime silah alarak ülkeyi kesinlikle savunmam” görüşünü paylaşanlarının oranının ise 2022 yılı mayıs ayından bu yana iki misli artarak yüzde 40’a ulaştığı da saptandı.

‘ALMANYA KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIR OLMALI’
Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, uluslararası düzeyde tehlikeye dikkat çekerek “Almanya savaşa ve kendini savunmaya hazır olmalı” derken, 45-59 yaş grubu Almanların ancak yüzde 39’unun eline silah alarak ülkeyi savunmaktan yana olduğu da belirlendi. İlk ve ortaokul mezunlarının ülkeyi savunmaya yüksek öğrenimlilerden daha fazla eğilimli oldukları da ortaya çıktı. Yeşiller’i destekleyenlerin sadece yüze 9’unun, aşırı milliyetçi sağ popülist Almanya için Alternatiflilerin de (AfD) yüzde 29’unun silahla ülkeyi savunmaya hazır olduğu da saptandı.

Haberin Devamı

Almanlar ülkeyi savunma yanlısı değil

5-8 YILA İHTİYACIMIZ VAR
Bu yıl şubat ayında göreve gelen Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, Alman ordusunun donanımının ülkeyi savunmak için yeterli olmadığını itiraf etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savunma sanayi üretimine ağırlık verdiğine dikkat çeken Pistorius, “Alman ordusunun ülkeyi savunabilecek duruma gelebilmesi için 5 ile 8 yıl arasında bir zaman dilimine ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.
Alman Genelkurmay Başkanı General Carsten Breuer de, “Biz Avrupalıların ‘Nasıl olsa Amerikalılar halleder’ diyerek yan gelip yatacak zamanımız gerilerde kaldı” diyerek Avrupa’nın kendi savunma sistemini ve kendi ordusunu oluşturmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ORDUDA CİDDİ ELEMAN SIKINTISI VAR
Öte yandan iki Almanya’nın resmen birleştiği 3 Ekim 1990’da Alman ordusunda 600 bin asker bulunurken, günümüzde bu rakamın 181 bine düştüğüne de dikkat çekildi. Almanya’da mecburi askerlik hizmetinin sonlandırılması nedeniyle orduda ciddi eleman sıkıntısı çekildiği de belirtildi. Bundan 30 yıl önce Alman ordusunun 6 bin 779 savaş tankı olduğu, şu anda 200 tankın bulunduğu ve bunların da ancak yarısının kullanılır durumda olduğu da açıklandı. 1992 yılında Alman ordusunun 13 bin 337 savaş uçağına sahip olduğu ve bu sayının şu anda 345’i geçmediği de kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!