‘Alman vatandaşlığı’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘Alman vatandaşlığı’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2023 10:01

Geçen hafta Almanya’nın başkenti Berlin olmak üzere bazı kentlerde gerçekleştirilen Filistin’e destek gösterilerinin ardından Yahudi düşmanlığı tartışmaları başladı, Yahudi düşmanlarına sığınma hakkı da Alman vatandaşlığı da verilmemesi sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

FEDERAL İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, İsrail ve Yahudi düşmanlığına karşı ‘sıfır tolerans’ gösterileceğini yineledi, Hamas’a sempati duyan ve destek verenleri sınır dışı etmekte kararlı olduklarını vurguladı. CDU/CSU ve sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), Almanya sokaklarında Hamas’ın saldırılarını kutlayanların Alman vatandaşı olsalar bile sınır dışı edilmelerini istedi, bazı politikacılar da Yahudi düşmanlarına sığınma hakkı verilmemesini talep etti. Başta Şansölye Olaf Scholz olmak üzere Almanya’da politik sorumluluk taşıyanların, “İsrail’in yanındayız. İsraillilerin yanındayız. İsrail’le de İsraillilerle de dayanışma içindeyiz” diye açıklamalarda bulunduklarını hatırlatan CDU milletvekili Stefan Heck, “Bunlar lafta kalmamalı. Yahudi düşmanlarına Almanya’ya sığınma hakkı da verilmemeli, Alman vatandaşlığı da” dedi.
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz da Almanya’da suç işleyip mahkemeler tarafından cezaya çarptırılanların sınır dışı edilmesinde ısrarcı olduklarını söyledi. CSU’lu Bavyera Adalet Bakanı Georg Eisenreich da Almanya genelinde gerçekleştirilen gösterilerin yasaklanmasını gündeme getirdi. Göstericileri Hamas’ın reklamını yapmakla suçlayan Eisenreich, “Biz Bavyera’da bu kişilerin cezaya çaptırılmaları yasasını yeniden hayata geçireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Alman vatandaşlığı’ tartışması

‘Alman vatandaşlığı’ tartışması

‘Alman vatandaşlığı’ tartışması
POLİS GÖSTERİCİLERİ DAĞITTI
Geçen hafta düzenlenen gösteriler nedeniyle daha sonraki günlerde ülkenin çeşitli kesimlerinde planlanan ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterilerine izin verilmedi. Kassel’deki Hessen Yüksek İdari Mahkemesi’nin yasaklama kararına rağmen, Almanya’nın Frankfurt kentinde cumartesi günü düzenlenen gösteri polis tarafından dağıtılırken, bazı kentlerde de benzer olaylar yaşandı. Berlin’in Potsdam Meydanı’nda dün (pazar) öğleden sonra ‘Yakın Doğu’daki Sivil Kurbanları Anma’ etkinliği için izin alındı. Ancak etkinlik ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterisine dönüşünce polis müdahale etti. Polis, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve “Filistin’e özgürlük” sloganları atan göstericilere “Dağılın” çağrısında bulundu. Ancak buna aldırış etmeyen göstericiler slogan atmaya ve polisle tartışmaya devam edince olay yerine 500’e yakın polis sevk edildi. “Filistin’e özgürlük” ve “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atan göstericiler polis tarafından dağıtılırken, gösteri de sonlandırıldı. Bazı göstericiler dirense de ciddi bir olay yaşanmadı. Anma töreni için izin alan Arap kökenli şahsın gözaltına alındığı, ancak kimlik bilgileri alındıktan sonra serbest bırakıldığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!