‘Alman ekonomisine 125 milyar Euro’luk katkı! İşte mucize budur!

Güncelleme Tarihi:

‘Alman ekonomisine 125 milyar Euro’luk katkı İşte mucize budur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2023 11:08

Başkent Berlin’de 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Nihat Sorgeç’in yaptığı Göçmen Ekonomisi Derneği (Verband der Migrantenwirtschaft- VMW), kuruluşunun 10’uncu yılını kutladı. Sorgeç, “800 bin girişimci iş insanı, 2.3 milyon istihdam ve Alman ekonomisine yıllık 125 milyar Euro’luk katkı. İşte Almanya’da yaratılan yeni ekonomik mucize budur” dedi.

Haberin Devamı

GÖÇMEN Ekonomisi Derneği (Verband der Migrantenwirtschaft- VMW), 10’uncu yılını Commerzbank Salonu’nda düzenlediği bir etkinlikle kutladı. Kutlamaya, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, eski Federal Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Hans-Peter Friedrich, Almanya eski Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Berlin eski Sağlık Senatörü ve VWM’in Başkan Yardımcısı Dilek Kalaycı’dan sonra söz alan VMW Başkanı Nihat Sorgeç, derneğin, vatandaşlık yasasında reform çağrısı yaptığını ve katılım yasasını desteklediğini söyledi: “10 yıldır bizi her gün harekete geçiren vizyonumuz, adil bir toplum, adalet ve fırsat eşitliği, karşılıklı saygı ve samimi hoşgörü, insanların farklı geçmişlerden gelmelerinin istenmediği değil, aksine desteklendiği bir toplum, iş, siyaset ve toplum dünyasından yüz civarında konuğa işte ‘bireysel yetenekler’. Almanya’da yaşayan göçmen kökenli yaklaşık 800 bin girişimci, 2.3 milyondan fazla istihdam yaratıyor, yaratılan istihdam ile ekonomiye yıllık 125 milyar Euro’luk ekonomik katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra sosyal açıdan olumlu uyumla çalışıyor. İşte göçmen kökenli iş insanlarının Almanya’da yarattığı ekonomik mucize budur! Bu başarı öyküsünün entegrasyon etkileri. Biz, Avrupa Birliği’nin çıkarlarının temsilcileri olarak çok şeyi başardık. Önümüzde daha yapılması gereken çok şey var. Örneğin, federal hükümet tarafından vaat edilen vatandaşlık yasası reformu ya da gerekli yabancı profesyonellerin işe alımında iyileştirmeler yapılmalı (vizelerin hızlandırılmış şekilde verilmesi, aileler için daha iyi koşullar ve daha geniş dil desteği) ve Almanya’da iş bulma daha cazip hale getirilmeli.”

Haberin Devamı

‘Alman ekonomisine 125 milyar Euro’luk katkı İşte mucize budur

‘Alman ekonomisine 125 milyar Euro’luk katkı İşte mucize budur

‘Alman ekonomisine 125 milyar Euro’luk katkı İşte mucize budur

Haberin Devamı

‘AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ’
“Özellikle de Katılım Yasası, ama her şeyden önce kamu istihdam sektörü göçmen kökenli insanlar için daha cazip hale getirilmeli. Kulağa yabancı gelen bir isme sahip olan gençlerin, yabancı olmayan bir isme sahip olanlara göre üç kat daha fazla başvuru yapmak zorunda kalması, Alman adaylara göre mülâkata girebilmek için üç kat daha fazla başvuru yapmak zorunda kalması gibi sorunlar ortadan kalkmalı. Bu durum ülke adına utanç verici. İç karartıcı bu durumdan etkilenenler için bu kabul edilemez bir durum. Ayrımcılık kabul edilemez. Bunun ekonomi için de dramatik sonuçlar doğurur. 2021 yılında 63 bin eğitim yeri boş kaldı, eğitim yeri arayan göçmen kökenli her iki gençten biri eğitim yeri bulamadı. Göç, merhametten dolayı topluma bir yük değil, hepimizin yararınadır. Bunu en son kişinin bile anlamasının zamanı geldi. Çeşitlilik, özgür ve çoğulcu bir toplumun can damarı; refah ve büyümenin güvence altına alınması için vazgeçilmezdir.”

Haberin Devamı

ÇEŞİTLİLİĞİN ETKİLEYİCİ BAŞARILARI
Tarım Bakanı Özdemir ise derneğin 10 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarından övgüyle söz etti. Kadın ve erkek girişimcilerin çıkarlarının iddialı bir temsilcisi olarak dernek yönetimine ve üyelere seslenen Özdemir, “Çalışmalarınızla çeşitliliğin etkileyici başarılarını kamuoyuna duyuruyorsunuz. Çeşitliliğin etkileyici başarıları kamuoyu için görünür hale geliyor ve böylece aynı zamanda özellikle gençlerin kendi kariyer yollarını bulmalarına yardımcı oluyorsunuz sizlere bu çabalarınızdan dolayı teşekkür ederim.”
Törende sunum görevini üstlenen Dilek Kalaycı’nın daveti üzerine VMW Başkanı Nihat Sorgeç’le birlikte sahneye gelen Prof. Dr. Maria Böhmer, yıllardır ziyaret ettiği, 5 bin yıllık kültür başkenti Hatay’ın hayranı ve fahri hemşerisi olduğunu söyleyerek 6 Şubat depreminde mağdur olan aileler için taziye dileklerini sundu. Böhmer, daha sonra salonda bulunan herkesi deprem nedeniyle zarar gören ailelere yardım eli uzatan Antik Antakya Derneği’ne maddi ve manevi yardıma çağırdı.

BAKMADAN GEÇME!